Bijna tweederde van Garenmarkt straks groen

Er komen onder andere 35 nieuwe bomen.

Er komen onder andere 35 nieuwe bomen.© Archieffoto

Leiden

Het plan was ooit om op het dak van de parkeergarage aan de Garenmarkt gewoon weer een parkeerplaats aan te leggen, maar een motie uit 2017 stak daar een stokje voor. Het college kreeg een nieuwe opdracht en samen met omwonenden presenteerde wethouder Fleur Spijker donderdag plannen voor een groene en klimaatbestendige Garenmarkt.

Er komen 35 nieuwe bomen en 2300 vierkante meter groene oppervlakte op de nieuwe Garenmarkt. De aanleg moet water kunnen opvangen, dieren en mensen moeten er terecht kunnen. Aan de kant van het Kruitschip komt veel lage vegetatie zodat bewoners voor hun huis tegen een groene haag aankijken en niet steeds tegen de drukte op het plein. Doel is om de Garenmarkt met het Van der Werfpark te verbinden waardoor een grote groene ruimte ontstaat. Belangrijk: het nieuwe plein is goedgekeurd door de 3 October Vereeniging: koraalzingen blijft mogelijk.

Ontwerpers hebben nog even gespeeld met het idee om water terug in het Kort Levendaal te laten stromen, maar dat bleek niet haalbaar. Over het stuk van de Koorveraarstraat voor de Hoogvliet rijden straks geen bussen meer. Die slaan straks in de richting van de Breestraat rechtsaf de Oranjeboomstraat in. Een pop-up fietsenstalling op de nieuwe Garenmarkt bleek na onderzoek niet te werken: de afstand tot het centrum en de markt is te groot; mensen zetten er volgens de ontwerpers hun fiets niet neer.

In het plan zit nog wel een ’terugvaloptie’: nog niet alle parkeernormen zijn behaald en er missen nog 22 parkeerplekken voor bewoners. Of die plekken er nog in moeten, is halverwege 2019 bekend en hangt mede af van het debat dat nog over de nieuwe parkeernormen gaat worden gevoerd.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.