Wethouder Spijker wil masterplan stationsgebied ’verrijken’

Het huidige station.

Het huidige station.© Archieffoto Leidsch Dagblad

Sebastiaan van der Lubben

Wethouder Fleur Spijker (D66) is bereid om het masterplan voor de inrichting van het stationsgebied nog eens tegen het licht te houden.

Politieke partijen in de Leidse raad wilden donderdag meer aandacht voor duurzaamheid, sociale woningbouw en participatie in het te ontwikkelen stationsgbied. Zij vrezen echter dat hun wensen niet goed passen in het acht jaar oude masterplan dat als leidraad dient voor de herinrichting. Spijker staat open om het plan te ’verrijken’, maar wil niet tornen aan de stedenbouwkundige kaders.

Die toezegging volgde op een aantal politieke wensen die partijen op tafel legde bij de bespreking van het bestemmingsplan Rijnsburgerblok, 2. GroenLinks pleitte bijvoorbeeld voor meer groen in wat de duurzaamste kilometer van Nederland moet worden. SP wees nog eens op het gebrek aan sociale woningen in de plannen. Partij voor de Dieren wilde dat het nieuwe gebouw een groene plint (onderkant) zou krijgen. Allemaal politieke wensen waar ruimte voor is, aldus Spijker, maar waarmee het masterplan van acht jaar geleden ook flink werd opgerekt.

GroenLinks en PvdA stelden daarom voor om dat masterplan nog eens tegen het licht te houden. En daar bleek wethouder Spijker donderdagavond dus gevoelig voor: ,,Ik wil graag zo snel mogelijk bespreken of dit allemaal nog wel in dat masterplan past.” Daarbij zou ook meer aandacht moeten zijn voor participatie. Partijen wezen op het beperkte aantal omwonenden dat, zeker gezien de hoogte van het neer te zetten blok, bij de plannen was betrokken. De cirkel omwonenden mocht van ChristenUnie en CDA wel wat groter. En ook dat neemt de wethouder mee.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.