Primeur: prins als starter bij 44ste editie Singelloop

© ANP

Paul van der Kooij
Leiden

Voor het eerst in de geschiedenis van de Singelloop worden de renners weggeschoten door een prins. Pieter-Christiaan zei direct ’ja’ op een verzoek daartoe.

Ook burgemeester Lenferink toonde zich enthousiast. Het lijkt er daarom op dat op 5 april 2019 (Oranje)geschiedenis zal worden geschreven in de Sleutelstad.

Pieter-Christiaan, de derde zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, is lid van Leiden Atletiek. Met Bram Wassenaar als hardlooptrainer heeft hij meerdere marathons gelopen. Doordat hij rond eerdere edities enthousiaste twitterde over het evenement, kwam hij op de radar van het bestuur. Bovendien heeft hij als Wassenaarder de gewenste band met de regio.

De Singelloop.© Archieffoto.

De prins noemt het ’aannemelijk’ dat hij na het startschot meedoet aan de bijna zeven kilometer lange loop, in navolging van starters als Joop Zoetemelk en Jeroen Straathof ,,De kriebel zal moeilijk te onderdrukken zijn.’’ Verder staat hij open voor gesprekken, maar dan het liefst na afloop: ,,Tijdens het lopen zal dat lastig zijn.’’

Een ’vergulde’ voorzitter Gertjan van Geen: ,,Hij deelt ook bij Gebr. De Nobel de cheques uit voor de uitgekozen goede doelen.’’Als starter mag de prins een van de goede doelen aanwijzen. Het zal een project zijn van de Stichting Laureus Nederland, waar hij voorzitter van is. Laureus wil via sport kinderen een beter leven geven.

Goede Vrijdag

De derde vrijdag in april. Daarop werd meestal de Singelloop gehouden. Het pakte niet altijd even gelukkig uit. Soms was het dan Goede Vrijdag, soms ook de eerste dag van de meivakantie. En het aantal lopers zakte van een kleine 6.000 richting de 5.000.

Ook in 2019 valt Goede Vrijdag op de derde vrijdag van april. Een week later lopen kan niet omdat dan veel vakanties beginnen. Een week eerder blijkt evenzeer lastig. Op 12 april worden de Koningsspelen gehouden. En zo werd het 5 april

„Het kan dan iets minder weer zijn”, meldt voorzitter Gertjan van Geen. „Maar voor het zelfde geld is het 20 graden.”

Hij hoopt weer op ’dik 5.000 lopers’ langs de singels, die samen 12 tot 15.000 euro bij elkaar zullen lopen voor de uitgekozen goede doelen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.