Docos langs mentaal kwetsbaar Valken’68

Hennie Kanbier
Leiden

Docos heeft de eerste thuiswedstrijd, eindelijk weer eens op het eigen hoofdveld, in winst omgezet. De ploeg van Ron de Roode klopte Valken’68 met 2-0 door doelpunten van Chris van Empel en Adam Atif. Tussen de twee treffers door pakte Chris de Lange een rode prent, en daarmee werden de zorgen aan Valkenburgse kant nog nadrukkelijker.

Na de nipte nederlaag tegen UVS vorige week leed de formatie van Arie van Duijn derhalve de tweede nederlaag tegen een Leidse club. De Katwijkse trainer meende dat het verlies te maken had met de gemiste kansen in de eerste helft, maar moest ook erkennen dat het vooral na rust mentaal kwetsbaar oogde bij zijn team. Dat er kwaliteit is ingeleverd is evident en ook dat de selectie minder breed is liet zich al openbaren. Zorgwekkender is dat het ‘rommelt’ bij het normaliter strijdbare Valken’68.

Opvallend was ook dat Pim Langeveld, vader van middenvelder Marc en decennia terug een onverzettelijke speler van Katwijk, voorafgaand en tijdens de tweestrijd nadrukkelijk aan het souffleren was richting de bank. Het heeft er alle schijn van dat de geel-roden ‘de klap van Honselersdijk’ nog steeds niet te boven zijn en dat de zeperd in de nacompetitie van het vorige seizoen na galmt.

Wel hadden de bezoekers halverwege een voorsprong verdiend. Op zich was de ontmoeting in evenwicht, maar de enige kansen waren niet besteed aan de ploeg van Van Duijn. Arjan Haasnoot kreeg al vroeg in het duel een grote kans, en later verzuimden Robbert van Delft en Peter de Best hun team een zetje in de goede richting te geven.

In de eerste fase na rust kwam Van Delft nog eens in de buurt van de 0-1, maar na de 1-0 was het over met de weerbaarheid van de nummer twee van het vorige seizoen. Chris de Lange ging de fout in en de genoten vrijheid werd door Chris van Empel koeltjes op waarde geschat. Pal daarna sloegen de stoppen door bij de verdediger en aarzelde de jeugdige scheidsrechter Groenendijk geen moment om de overtreding op Mitchel Klein te bestraffen met een rode kaart.

Docos greep daarna naar de macht en Adam Atif ‘krulde’ de Leidenaars vervolgens op fraaie wijze naar 2-0. De van Lugdunum overgekomen middenvelder toonde zich na de pauze een absolute aanwinst, maar gaf tevens aan nog lang niet aan zijn plafond te zitten. ,,Misschien zit ik op twintig procent qua fitheid dus ik heb nog een lange weg te gaan. Een slepende blessure heeft mij achteruit geworpen en ik ben vijftien kilo te zwaar geweest. Geleidelijk aan val ik af en zo kan ik meer en meer van waarde zijn voor mijn nieuwe club.”

Trainer De Roode was gematigd tevreden. ,,Voor dit resultaat teken je vooraf, maar de ploeg moet leren om in de taak te blijven spelen. Dat gebeurde soms niet en dat gaf Valken’68 kansen. Teven moet je niet achteruit gaan lopen als je een voorsprong pakt. Maar goed, we zijn bezig met een proces en dat neemt tijd in beslag.”

Docos-Valken’68 2-0 (0-0). 58. Van Empel 1-0, 72. Atif 2-0. Scheidsrechter: Groenendijk. Toeschouwers: 225.

Docos: Van Abswoude, Van Voorthuijzen, Boogmans, Overvliet, Peet, Joubij, Atif (86. Gajadien), Klein, De Ridder (86. Van Wingerden), Van Empel, De Roode.

Valken’68: Van der Nagel, De Vries, De Lange, Haasnoot, De Best, Akhrif (65.Hogewoning), Redel, Langeveld, Van der Bent, Van Delft (74.Kurbegovic), Schaap.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.