Minder arrestaties dankzij poortjes op Stadhuisplein

Laura Heerlien
Leiden

Leidens Ontzet is dit jaar een stuk rustiger verlopen dan in 2017. Hoewel er dit jaar veel meer mensen op de been waren, had de politie minder te doen. Teamchef Henk van der Veek denkt dat dit komt door de toegangspoortjes op het Stadhuisplein.

Ernstige geweldsincidenten hebben zich - voor zover woensdagavond bekend - op 2 en 3 oktober niet voorgedaan. Helemaal zonder kleerscheuren verliepen de Leidse feestdagen niet, maar het bleef bij kleine opstootjes en vechtpartijen waarbij niemand ernstig gewond raakte. Van der Veek: ,,2 oktober hebben we zes mensen aangehouden, nu, 3 oktober rond elf uur, zitten we op drie. Terwijl we vorig jaar op 2 oktober al te maken hadden met vijftien, zestien arrestaties. Er is nu echt significant minder gebeurd.”

Op het Stadhuisplein is het altijd het drukst. ,,Vorig jaar, toen het plein nog vrij toegankelijk was, hebben we er heel wat aanhoudingen verricht. Nu dus veel minder. Die poortjes hebben duidelijk een uitwerking op de veiligheid. Ze komen er niet meer door met rugtassen vol bier, glas blijft buiten de hekken en de poortjes geven een beveiligd gevoel. Dan maak je minder snel problemen. Een positief gevolg dus. Er ontstonden alleen wel wat woordenwisselingen bij publiek dat niet toegelaten werd, omdat het te druk was. ”

Onwelwordingen, die waren er wel weer in overvloed. ,,Natuurlijk vooral door alcoholmisbruik. Tja, dat heb je, op Ontzet.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.