Permanente steun voor ’Kracht van Noordwijk’

De start van Friends United op Sportpark Duinwetering.© Archieffoto Taco van der Eb

Peter van der Hulst
Noordwijk

De sociaal-maatschappelijke projecten die vallen onder de noemer ’Kracht van Noordwijk’ krijgen permanente steun van de gemeente. Jaarlijks neemt Noordwijk daarvoor ruim twee ton in de begroting op. Uit een evaluatie blijkt namelijk dat de projecten Noordwijk maatschappelijk veel meer opleveren dan de gemeente kwijt is aan subsidie.

De oplevering van het nieuwe sportcomplex aan de Duinwetering maakte niet alleen veel sportverenigingen blij. De accommodaties boden ook kansen voor mensen in achterstandsposities. Sinds het najaar van 2015 biedt het sportpark huisvesting aan drie projecten. Zo probeert ’Sportief voor Werk’ mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt via verschillende activiteiten op het sportpark weer perspectief te bieden. ’Reuring’ biedt kwetsbare inwoners dagbesteding aan en ’Friends United’ is een sportvereniging voor kinderen met een beperking.

De drie projecten, die inmiddels zijn samengebracht onder de noemer ’Kracht van Noordwijk’ vielen op. In 2016 werden ze tijdens de verkiezing van de Nederlandse Sportprijs uitverkozen tot ’beste initiatief’. Sportief voor Werk, Reuring en Friends United zorgden er ook mede voor dat Noordwijk in Brussel werd uitgeroepen tot ’European Sport City 2017’.

Uit een evaluatie blijkt nog maar eens het succes van de initiatieven. Ze bieden ook oplossingen voor vraagstukken binnen het sociaal domein. ,,Zo wordt verwacht dat de Kracht van Noordwijk mogelijkheden kan bieden om de doelgroepen vanuit de maatschappelijke zorg te bedienen. En dat de projecten verder doorontwikkeld kunnen worden om nog meer verbinding aan te brengen tussen dagbesteding - sociale activering - sport en re-integratie’’, schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.

De projecten werden tot nu toe op incidentele basis gefinancierd, maar daar komt nu verandering in. Binnen het sociaal domein is ruimte gevonden om Kracht van Noordwijk structureel te ondersteunen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.