Groen licht voor bouwplan Rijndijk

Het bouwproject langs het water aan de Rijndijk.

Het bouwproject langs het water aan de Rijndijk.© afbeelding niersman

Loman Leefmans
Leiden

Aan de Leidse Rijndijk, direct naast de Haagse Schouwbrug, mogen zes nieuwe huizen en een complex met 26 appartementen komen. Dat heeft het stadsbestuur besloten. Buurtbewoners en andere betrokkenen mogen nog wel eventuele bezwaren kenbaar maken aan de gemeenteraad.

Het betreft een project van de Voorschotense ontwikkelaar Niersman, die het anderhalf jaar geleden presenteerde. De zes twee-onder-een-kap-woningen aan het water van de Oude Rijn, met daarnaast een gebouw met 26 appartementen, zijn ontworpen door Mulderblauw Architecten uit Zoeterwoude.

Frans Schohaus van hotel-restaurant Het Haagsche Schouw was de eerste die bezwaar tegen het bouwplan aantekende. Het omvangrijke terras van zijn horecazaak zou deels in de schaduw van de nieuwbouw komen te staan. Bovendien klaagden buurtbewoners dat de braakliggende grond waarop het bouwproject moet verrijzen, langdurig een verpauperde en vervuilde indruk maakte.

Eerste paal

Klachten en bezwaren over het bouwproject zijn nog één keer aan de gemeenteraad voor te leggen. Maar als het aan het stadsbestuur ligt, staat het licht op groen voor Niersman en kan wellicht nog dit jaar de eerste paal de grond in. Met een geschatte bouwtijd van een jaar, kunnen de nieuwe bewoners in de loop van volgend jaar hun woning of appartement betrekken.

Van de baan

En het gaat hier zeker niet om het enige nieuwbouwplan voor het grensgebied van de Leidse wijken Morskwartier en Stevenshof. Begin dit jaar waren er felle protesten tegen de zogeheten Toekantoren die pal langs rijksweg A44 en naast het dierenasiel moest komen. Dat project lijkt definitief van de baan, al is niet duidelijk of de initiatiefnemers nog met een alternatief plan komen.

Ondernemer Jan Verbaan wil woningen bouwen op een kavel grond aan de Rijndijk, nabij de busbrug in het verlengde van de Agaatlaan. Dat ziet de gemeente vooralsnog niet zitten.

En dan is er nog een leeg perceel aan de Hoge Morsweg, eveneens langs het water. Dat was het domein van zeeverkennersclub Waingunga en daar wil de gemeente een wooncomplex laten verrijzen.

Genoemde plannen komen later dit jaar aan de orde in de gemeenteraad.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.