Premium

RCL op de kaart, deceptie voor Docos

RCL op de kaart, deceptie voor Docos
Leiderdorp

RCL heeft de eerste drie punten van het seizoen in de wacht gesleept. Op eigen veld won de ploeg van Faizel Soekhai zaterdag met hangen en wurgen van Docos (2-1). In de eerste helft maakten de beide ploegen er een potje van, maar na de rust werd de derby enerverender met toenemende spanning in de slotfase. De Leidse ploeg bleef zo na drie duels steken op vier punten.

De teleurstelling droop er na afloop vanaf bij Ron de Roode en assistent-trainer Joop Tegelaar. Allereerst de hoofdtrainer: ,,Na de overwinning tegen Valken’68 van vorige week hadden we dit verval niet verwacht. Teveel spelers gaven niet thuis en dan blijft er bij ons te weinig over om een tegenstander pijn te doen.” Tegelaar: ,,Het begint bij hard werken en je moet met lef spelen. Niet als eenheidsworsten over het veld zwalken. Voor deze vertoning schaam ik me eigenlijk dood.”

Klare taal van het trainersduo aan Leidse zijde. Docos deed voor de pauze pijn aan de ogen en leefde eigenlijk pas op na de 2-1 in de tweede helft van de thuisploeg. RCL liet in de eerste helft evenwel ook vrijwel niets zien, en dat maakte dat de derby van geen kant kon boeien. Grote kansen bleven nagenoeg uit, maar toch kwamen de streekgenoten tot een treffer. Een wel bruikbare voorzet van Youri de Boer werd op waarde geschat door Thom Wijnalda voor de 1-0. Niet veel later leverde een hoekschop van Ronnie de Roode de gelijkmaker op. Rowin Peet knikte fraai zwevend de 1-1 binnen. Voor het overige was het kommer en kwel en kon geen van de beide ploegen de bal eens wat langer in bezit houden.

Voorsprong

Na de rust werd het beduidend boeiender. Roy Elkerbout verdiende een strafschop, maar bleef op de been waar een val handiger zou zijn geweest. Even later haalde dezelfde speler toch zijn gram. Met een afgemeten voorzet werd de voor zijn tegenstander komende Charlie Windhorst bereikt, die de thuisploeg weer op voorsprong zette.

De verstokte RCL-aanhangers hadden daarvoor enkele keren gevraagd om een wissel, omdat de nummer elf er naar hun idee ‘niets van bakte’. Gelukkig in zijn acties was de van Nootdorp overgekomen speler tot dan toe inderdaad niet, maar zijn doelpunt bleek van waarde. Gaandeweg de tweede helft moest Windhorst meer en meer mee verdedigen, en uiteindelijk redde de matchwinner ook nog eens twee keer op de doellijn.

De maker van de 2-1 aan het woord: ,,Wijnalda is hier de onbetwiste spits en ik ben niet naar RCL toe gegaan om hem te vervangen. De trainer heeft de keuze gemaakt om 4-4-2 te spelen en daardoor spelen we nu samen in de spits. Dat is nieuw voor de ploeg, maar ik geloof wel in dit concept. Ik vind dat ik lange tijd niet goed speelde, maar gelukkig heb ik mijn waarde na de rust wel kunnen laten zien. Deze overwinning hadden we keihard nodig en hier kunnen we verder mee.”

Hachelijk

Dat die eerste driepunter op het scorebord kwam, was gezien de slotfase een wondertje. Docos belegerde het Leiderdorpse doel en dat leverde genoeg hachelijke momenten op voor de ploeg van Soekhai. De eindfase zorgde voor de nodige spanning en zo werd de eerste helft enigszins naar de vergetelheid gebracht.

Natuurlijk was de vreugde aan de kant van de gastheren groot, maar ook Soekhai heeft met zijn ploeg, net als de trainers bij Docos, nog een lange weg te gaan. Als excuus mag deels worden opgevoerd dat RCL kampt met een fiks aantal afwezigen vanwege ongemakken, maar het zal beduidend beter moeten om niet weer in de problemen te raken zoals in het vorige seizoen.

RCL-Docos 2-1 (1-1)

34. Wijnalda 1-0, 41. Peet 1-1, 58. Windhorst 2-1. Scheidsrechter: Van Lith. Toeschouwers: 225.

RCL: Bontje, De Kroon, Kroneman (46. Barokzay), Glasbeek, De Boer, Van Bemmel, Elkerbout (79.De Jong), Van der Tak, Schouten (89.Libbenga), Wijnalda, Windhorst.

Docos: Van Harmelen, Van Voorthuijzen, Boogmans, Overvliet (74. Maat), Peet, Joubij, Atif, Klein (75. Van Wingerden), De Ridder, Van Empel (78. Karasahin), De Roode.

Meer nieuws uit Sport Regionaal