Een kwart eeuw voorop in DNA-onderzoek

Een kwart eeuw voorop in DNA-onderzoek
Het nieuwe Nucleus gebouw.
© Foto LD
Leiden

BaseClear, een van de pioniers op het Leidse Bio Science Park, bestaat 25 jaar en vierde dat donderdag met de officiële opening van een nieuw, hightech en duurzaam bedrijfspand aan de Sylviusweg. Het Leidse bedrijf groeide uit tot een belangrijke speler op het gebied van DNA-onderzoek.

Met een ferme druk op een knop activeren directeuren Bas Reichert en Erna Barè samen met burgemeester Henri Lenferink de confetti- en serpentinekanonnen in het dubbele trappenhuis dat, niet geheel toevallig, een beetje aandoet als een DNA-spiraal. Daarmee is het nieuwe Nucleus Gebouw dat BaseClear met Pinksteren in gebruik nam, nu ook officieel geopend. Er was even gewacht om het te laten samenvallen met het vijfde lustrum in oktober.

Het is het eerste gebouw op het Leidse bedrijvenpark dat een zogeheten ’BREAAM Excellent duurzaamheidslabel’ kreeg toegekend (vier van maximaal vijf sterren). Een certificering die aantoont dat erg veel gedaan is, ook tijdens de bouw zelf, om de ecologische voetafdruk van het gebouw zo klein mogelijk te houden.

BaseClear kreeg van burgemeester Lenferink veel lof toegezwaaid. Het is dit soort bedrijven dat volgens hem onmisbaar was in het succesverhaal dat Bio Science Park heet. ,,En BaseClear is echt een van de pareltjes. De mensen hier hebben ook altijd een enorme betrokkenheid laten zien.’’

Die betrokkenheid is volgens de burgemeester ook cruciaal. ,,Het Bio Science Park vraagt continu aandacht en nieuwe impulsen en daar heb je dit soort bedrijven voor nodig, die van binnenuit kunnen sturen. Bedrijven die, anders dan ik, wel begrijpen wat hier echt gedaan wordt.’’

Wat betreft dat laatste geeft BaseClear met enkele hapjes tijdens het feestje letterlijk een voorproefje. Want het is niet alleen farmacie wat de klok slaat op het Bio Science Park. Weliswaar is BaseClear ook in dat veld actief, DNA raakt immers alle facetten van het leven, maar in principe zijn de mogelijkheden eindeloos. Wassen op lage temperaturen werd bijvoorbeeld mede door het Leidse onderzoek mogelijk, en vissen tellen in zee zonder er ook maar eentje te hoeven te vangen. En deze donderdag gaan de toastjes paling vergezeld van een wetenschapper die uitlegt hoever het onderzoek is naar honderd procent gekweekte paling, en demonstreert de Hogeschool in de mond ’exploderende’ olijfbolletjes via een methode die koks nieuwe mogelijkheden biedt. ,,We zien nog veel groei in de toekomst’’, merkt directeur Bas Reichert op tijdens zijn speech. ,,Want we zijn nog lang niet klaar.’’

Meer nieuws uit Leiden