Commentaar: Mbo

Commentaar: Mbo

Studenten van het mbo voelen zich steeds minder veilig op school. Dat blijkt uit een breed onderzoek dat het Expertisecentrum Beroepsonderwijs in 2017 hield onder zo’n 20.000 leerlingen. Eigenlijk zijn de mbo’s in Nederland weer terug bij af, zo lijkt het. Geen conclusie waar je blij van wordt.

Uit de rapportage komt ook naar voren dat de discussies in de klassen op het mbo steeds steviger worden. Thema’s als cultuurverschillen, discriminatie en nieuwsitems liggen hier ten grondslag aan. Dat kan zorgen voor wrijving en zelfs voor geweld, zo blijkt.

Dat er op scholen voor middelbaar beroepsonderwijs pittige discussies plaatsvinden, is niet eens zo heel erg. De leerlingen staan met beide voeten in de samenleving en zijn op een leeftijd dat je het over tal van zaken eens, maar vooral oneens bent.

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven wil de toename van geweld op mbo’s indammen met een jaarlijks bezoekje aan een conferentie over sociale veiligheid. Of dat het gevoel van veiligheid zal verbeteren, is de vraag.

Mbo-studenten leren dat stevig debatteren over geweld, discriminatie en polarisatie de manier is om problemen aan te kaarten, lijkt een beter plan. Uiteindelijk leer je ze dan hoe een samenleving met z’n problemen om moet gaan: door erover te praten.

Meer nieuws uit Nieuws