Plannen Pesthuis te vaag, vindt raad

Naturalis en het Pesthuis

Naturalis en het Pesthuis© Foto Hielco Kuipers

Loman Leefmans
Leiden

De een wil dat er een Leidse Librije komt, de ander een centrum voor moderne kunst en weer een ander hoopt dat er ook ’s avonds wat te doen is. Leidse raadsleden laten hun fantasieën over het Pesthuis graag de vrije loop, maar ze gaan er niet over. Desondanks was de kritiek op een ambtelijke nota over het Pesthuis, waarin de mogelijkheden en onmogelijkheden worden beschreven, niet mals. ,,Het zegt eigenlijk helemaal niks’’, aldus VVD-raadslid Juliette Gilissen. ,,Als je het zo bekijkt, kan je er ook de bobbaan van de Efteling neerleggen.’’

Het Leidse Pesthuis komt binnenkort vrij en leeg omdat museum Naturalis het carré-vormige rijksmonument afstoot. Het ’iconische gebouw’, zoals D66-wethouder Paul Dirkse het consequent noemt, is eigendom van de Rijksgebouwendienst. Die gaat er eind dit jaar een nieuwe eigenaar voor zoeken. Tot die tijd blijft het een grote verrassing wat voor nieuwe functie het Pesthuis krijgt.

Leiden heeft daar wel een stem in. In een 72 pagina’s tellend document dat de gemeente heeft opgesteld, staat onder meer dat het overkappen van de binnenplaats zeer onwenselijk is. Maar voor de rest blijft de nota vaag, vinden raadsleden. Op het moment dat Dirkse donderdagavond meedeelde dat hij die vaagheid wel mee vond vallen, pareerde SP’er Ton Rovers hem met: ,,Uw antwoord is tekenend voor de leegheid van dit document.’’

Een aantal raadsleden wil juist concrete voorstellen opperen. Harbert van der Kaap (Partij voor de Dieren) bijvoorbeeld, is voorstander van een sterrenrestaurant. ,,Een zusje van de Zwolse Librije’’, hoopt hij. Susannah Herman van D66 ziet veel kans voor een museum voor eigentijdse kunst, is samenhang met een horecazaak, zodat het er in de avonduren niet doods en donker is. CDA, PvdA en VVD zien ook wat in een dergelijke mengvorm van bestemmingen. De eerste twee willen dat het vooral een ’publieke functie’ wordt.

Dirkse wil de nota toch zo laten. Daarom zal het later deze maand waarschijnlijk amendementen regenen bij de volgende behandeling van het Pesthuisrapport.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.