Leiden smeedt plannen voor Pilgrimjaar 2020

De Mayflower II, een replica van het schip waarmee de Pilgrims in 1620 de oversteek naar Amerika maakten.© Foto AFP/Michael Springer

Theo de With
Leiden

Een wandelroute, een tentoonstelling, een theatervoorstelling, een kinderboek, een groot stadsdiner. Er zijn genoeg plannen om het Pilgrimjaar 2020 in Leiden groots te vieren.

In de Stadsgehoorzaal werd maandagmiddag een conferentie gehouden om zoveel mogelijk ideeën te verzamelen. Museum De Lakenhal, de Pieterskerk, Erfgoed Leiden en omstreken en Leiden Marketing zijn al twee jaar met de voorbereidingen bezig. Daarom staan er al diverse programma-onderdelen vast, maar Leidenaars kunnen zelf ook nog met plannen komen. ,,Al is het maar een Mayflower-menu in de horeca’’, aldus Michaël Roumen, die kwartiermaker is voor het Pilgrimjaar.

Toevlucht

De Pilgrims zochten in 1609 hun toevlucht tot Leiden, omdat ze in Engeland vanwege hun geloofsovertuiging vervolgd werden. In 1620 vertrokken ze merendeels met het schip Mayflower naar Amerika. ,,Ze worden gezien als de founding fathers van de Verenigde Staten’’, aldus burgemeester en historicus Henri Lenferink. ,,Ze namen uit Leiden het burgerlijk huwelijk en de scheiding van kerk en staat mee. Thanksgiving zou zelfs geïnspireerd zijn op de viering van 3 oktober. Het verbindt ons met de geschiedenis van de VS. Presidenten als Bush en Obama stammen zelfs af van de Pilgrims.’’

Omdat deze gebeurtenis in 2020 vierhonderd jaar geleden plaats vond, wordt dit grootschalig herdacht in Nederland, Engeland en Amerika. Leiden hoopt daar een graantje van mee te pikken. Zo wordt gepoogd Britse en Amerikaanse toeristen te verleiden tot een bezoek aan de stad. Waarschijnlijk komt er in de Pieterskerk een informatiepunt.

De toeristen kunnen natuurlijk een bezoek brengen aan het Pilgrim Museum in de Beschuitsteeg. Erfgoed Leiden is van plan om verdwenen erfgoed, zoals het geboortehuis van Rembrandt en de Vrouwekerk, digitaal te reconstrueren. De thriller ’Het Pilgrim Fathers Complot’ van Jeroen Windmeijer wordt in het Engels vertaald. Theaterensemble De Veenfabriek brengt in 2020 een grote voorstelling over de Pilgrims op de planken, terwijl PS|theater op Thanksgiving een groot stadsdiner wil organiseren.

Bagage

Museum De Lakenhal is in 2020 weer heropend. De tweede grote tentoonstelling na ’De Jonge Rembrandt’ staat in het teken van de Pilgrims. De expositie laat de intellectuele bagage van de vluchtelingen zien. ,,Hun ideeën reisden met hen mee’’, zegt museumdirecteur Meta Knol. ,,We laten dat zien in boeken, kaarten, schilderijen en gebruiksvoorwepen.’’ De tentoonstelling telt zo’n 240 objecten en reist na Leiden door naar Engeland en Amerika.

Jos Vranken, directeur van het Nederlands Bureau voor Toerisme, vindt de plannen kansrijk. Zeker omdat Amsterdam kampt met een overschot aan toeristen. ,,Die gaan niet zomaar naar een andere stad; die zul je moeten verleiden’’, zegt hij. ,,Met Rembrandt en de Pilgrims heeft Leiden twee belangrijke troeven. En dit zijn de toeristen die je graag wil; deze mensen verplaatsen zich niet op een bierfiets.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.