Tata Steel verlaagt productie met 20 procent

IJmuiden

Staalfabrikant Tata Steel IJmuiden verlaagt de staalproductie met twintig procent. De maatregel gaat direct in.

Het is een milieumaatregel om te voorkomen dat nieuwe grafietwolken over Wijk aan Zee worden uitgestort.

Inwoners van de badplaats klagen al dagenlang steen en been over glinsterende roetdeeltjes op hun huizen, in hun huizen en op auto’s.

Niet alleen is het spul lastig te verwijderen, ook zijn veel Wijk aan Zeeërs bevreesd voor de gevolgen voor hun gezondheid. Het spul dringt de huizen binnen.

De grafietregens zijn volgens Tata Steel afkomstig van slakverwerker Harsco op het terrein. Nadat Wijk aan Zee zeker vijf keer getroffen was door een wolk met grafietdeeltjes, nam Tata Steel op 21 september een maatregel in de productie van ijzer in de hoogovens om het probleem te ondervangen.

Dit hielp enigszins, maar op 5 oktober, en de afgelopen dagen, kwamen er toch weer grafietwolken vrij.

,,We gaan de productie van de hoogovens nu zo afregelen dat onze oplossing wel waterdicht is. Daat betekent dat we op een lager pitje gaan produceren. Twintig procent minder”, zo meldt Tata Steel-woordvoerder Robert Moens. ,,Hierdoor wordt het productieproces zo stabiel, dat het grafiet niet meer vrijkomt.”

De eerder gekozen oplossing kost Tata Steel op jaarbasis acht miljoen euro; te verwachten valt dat de nieuwe maatregel een veelvoud hiervan kost. ,,Het doet pijn, maar we willen een goede buur zijn.

Er zit overigens geen licht tussen wat de mensen in het dorp, Tata Steel, de Omgevingsdienst voor het Noordzeekanaalgebied en Harsco hiervan vinden. We willen dat de overlast ophoudt.”

Meer nieuws uit Nieuws

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.