Verdachte van vrouwenhandel wraakt rechters

Maarten Bakker
Leiden

Leidenaar Mustafa O. (29), die wordt verdacht van vrouwenhandel, eist dat zijn rechters vervangen worden. Hij denkt dat hij anders geen eerlijk proces krijgt.

Het OM verdenkt hem ervan dat hij twee jonge vrouwen onder druk heeft gezet om in de prostitutie te werken. Bijna alles wat de meiden verdienden, ging volgens het OM naar hem. O. zou een bedrag van 121 duizend euro aan de uitbuiting van zijn slachtoffers verdiend hebben.

Eigenlijk zou de Haagse rechtbank dinsdag de zaak tegen de Leidenaar inhoudelijk behandelen, maar dat gebeurde niet vanwege een wrakingsverzoek van Yehudi Moszkowicz, de advocaat van O. De advocaat wilde dat er op de zitting een tolk zou verschijnen die voor de rechters fragmenten van twee opgenomen telefoongesprekken zou vertalen uit het Turks.

De rechtbank had de Turkse tolk echter afbesteld omdat hij niet nodig zou zijn. Volgens de advocaat van O. bevatten de fragmenten echter ’ontlastende’ informatie over de rol van O. Daarom zou het cruciaal zijn dat de rechters zelf de opnames met een kundige vertaling zouden horen.

Volgens de advocaat blijkt uit de opname overduidelijk dat de vrouw zich niet onder druk laat zetten. Ze zou vrijwillig gekozen hebben voor de prostitutie, verklaarde de advocaat op een eerdere zitting al. ,,Haar betrouwbaarheid wordt door de opname ernstig aangetast”, zei Moszkowicz dinsdag.

Het besluit van de rechters om de Turkse tolk weg te sturen en de geluidsopnames verder niet te beluisteren, viel slecht bij O. ,,Mijn cliënt heeft het gevoel dat hij geen eerlijk proces krijgt”, aldus Moszkowicz. Het wrakingsverzoek van O. zal in een later stadium worden behandeld.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.