Eerste coöperatieve Leidse zonnedak

Eerste coöperatieve Leidse zonnedak
Het team van Zon op Leiden.
© Foto Buro JP
Leiden

Eind november draait op het sporthal Houtkwartier de eerste door verenigde Leidenaars betaalde zonnecentrale. Coöperatie Zon op Leiden gaf begin deze week namens 67 Leidenaars de officiële opdracht voor de plaatsing van 504 zonnepanelen. Het vinden van belangstellenden was geen probleem, er is zelfs al een wachtlijst.

In het hele land worden de laatste jaren coöperaties opgericht van mensen die op daken van anderen gezamenlijk zonne-energiecentrales uitbaten. Omdat het op hun eigen huis niet mag van bijvoorbeeld de huurbaas of de gemeente, of domweg omdat het eigen dak niet optimaal naar de zon gekeerd is.

De stroom die ze opwekken wordt verkocht en ze delen, na aftrek van kosten, de opbrengst. Bovendien krijgen ze korting op de energiebelasting. Na zeven of acht jaar hebben ze hun inleg (op sporthal Houtkwartier 300 euro. Red.) eruit en gaan ze verdienen.

De belangstelling is enorm, maar desondanks heeft het in Leiden even geduurd. Het vinden van een geschikt dak is namelijk minder eenvoudig dan het wellicht klinkt, weten Jeroen Schrama, Anne Marieke Schwencke en Blîde Duk, van Zon op Leiden.

,,We begonnen er al in 2016 mee in de Zeeheldenbuurt’’, zegt Schwencke. ,,En we waren ook al behoorlijk ver met de veegwagentjesloods van Stedelijk Beheer. Maar dat liep helaas toch anders.’’

Dat kwam doordat de gemeente uiteindelijk niet kon garanderen of zij nog wel minstens vijftien jaar in het gebouw zou blijven. ,,En die termijn is wel een voorwaarde voor ons om het te kunnen doen’’, zegt Duk. ,,We vertellen mensen wat ze terugkrijgen voor hun inleg en dat moeten we dan natuurlijk wel waarmaken.’’

Met het sporthaldak dat de gemeente vervolgens om niet aanbood, lukte het wel. Nadat het licht bij alle onderzoeken, verzekeringen, juridische zaken en andere verplichtingen op groen stond, ging het snel.

Vorige week waren van de 67 belangstellenden die mee mogen doen -tientallen anderen moeten nog even wachten- de handtekeningen allemaal binnen.

Sommigen doen mee met een enkel paneel, terwijl drie huishoudens er twintig aanvroegen (het maximum is gekoppeld aan het eigen elektriciteitsverbruik). Naar verwachting kan de centrale eind november in bedrijf zijn.

Gemiddeld hebben de leden straks 7,6 zonnepaneel per persoon, wat neerkomt op een lager dan gemiddeld verbruik. Dat is deels wat vertekenend omdat sommige leden het er niet om doen hun eigen verbruik geheel terug te verdienen, zegt Duk. ,,Maar we hebben wel het idee dat onze leden ook inderdaad minder dan gemiddeld verbruiken.’’

Op zich niet zo raar als je in aanmerking neemt dat ook het bestuur van Zon op Leiden zelf uit vrijwilligers bestaat, op een projectmanager na. ,,We doen het voor een betere wereld’’, zegt voorzitter Schrama. ,,En omdat ik anders alleen maar voor één huishouden kan bijdragen en dat is gewoon niet genoeg’’, stelt Duk. ,,En ook uit een stukje ongeduld’’, zegt Schwencke. ,,Ik werk professioneel ook in deze sector, maar het gaat gewoon niet snel genoeg. En het is gewoon gaaf om zo de krachten te bundelen.’’

Het coöperatiebestuur is inmiddels al bezig met nieuwe daken in de stad. Een ondernemer wil misschien een dak beschikbaar stellen en de gemeente heeft er ook al vijf geopperd. Van de laatste zijn er twee van bijzondere interesse voor Zon op Leiden.

Overheidsregels bepalen dat alleen mensen in hetzelfde of een aangrenzend postcodegebied als de centrale, mogen inschrijven. ,,En als het op deze twee daken inderdaad blijkt te kunnen, zouden we gemeentelijke dekking hebben’’, zegt Schrama verheugd.

Het allereerste dak ligt overigens ook al bijzonder goed, zegt Duk. De regels zijn wel zo soepel dat er een beetje mee geschoven mag worden.

,,En daardoor is het wel zo dat de hele binnenstad en het beschermd stadsgezicht van de zuidelijke schil er al binnen vallen. Dat is fijn, want daar wonen de mensen die zelf geen zonnepanelen mógen plaatsen.’’ ,,Maar’’, vult Schrama aan, ,,We zijn natuurlijk pas klaar als iedereen zijn stroomverbruik op de een of andere manier ergens compenseert.’’

Meer nieuws uit Leiden

Keuze van de redactie