’Leiden heeft behoefte aan een hostel’

© Archieffoto

Loman Leefmans
Leiden

Leiden heeft behoefte aan een hostel. De gestage groei van toerisme, congresmarkt en universiteit maakt dat de stad een hotel in de goedkope sector goed kan gebruiken. ,,Leiden is daar zeker een geschikte plek voor’’, aldus Guido Verschoor van Van Spronsen & Partners.

Het in Leiden gevestigde horeca-adviesbureau onderzocht eerder deze maand het fenomeen hostels in Nederland. Er zijn er ongeveer honderd, de helft daarvan in Amsterdam en Stayokay is met 22 vestigingen de grootste nationale keten.

Hostels bestaan in zeer uiteenlopende soorten en maten, van de sobere jeugdherberg met slaapzalen tot luxe boutiquehostels met aparte kamers. In Amsterdam zijn er ook megahostels, soms zelfs met meer dan 500 bedden.

In Leiden is er niet één. De lokale hotelmagnaat Cor van Duijn opperde begin vorig jaar het plan voor een hostel op de hoek van Schuttersveld en Antony Fokkerweg, maar dat kwam er niet van. Dit jaar ontstonden twee nieuwe initiatieven, een aan de Haagweg en een aan de Steenschuur/Garenmarkt. Ook de nog niet vastomlijnde plannen voor een nieuwe entree van het Bio Science Park nabij de Haagse Schouwweg bevat een suggestie voor een hostel.

Vooral de opties aan de Haagweg en Steenschuur kregen met een spervuur aan bezwaren van buurtbewoners te maken. Verschoor is niet van plan zich in die discussie te mengen. ,,Maar dat een hostel een plek is waar jongeren alleen maar zuipen en roken, is wel een beetje een beeld van vroeger. Er zijn juist concepten bijgekomen voor de zakelijke markt en met een lobbyfunctie. De grenzen tussen hostel en hotel zijn wat dat betreft aan het vervagen.’’

Voor Verschoor lijkt het Bio Science Park ’een prima plek’, ook al omdat er weinig klachten van buurtbewoners te verwachten zijn. Maar de gemeente ziet ondanks de protesten toch liever hostels in of direct rond de Leidse binnenstad verrijzen. Daarom ook werd een eerder initiatief voor een budgethotel aan de rand van bedrijventerrein Merenwijk gedwarsboomd.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.