Leidse Speelschans wil eenheid blijven

Speeltuin de Speelschans aan de Van Vollenhovenkade.
© Foto Taco van der Eb
© Cyclomedia
1/2
Leiden

De Speelschans wil een afgerasterde speeltuin blijven, het liefst dicht bij de huidige plek aan de Leidse Van Vollenhovenkade. Het bestuur vreest dat de speelgelegenheid wordt verplaatst, verkleind en versnipperd over het Roomburgerpark, en doet in een brief een beroep op de ouders om ertegen in verzet te komen. ’Met zijn allen kunnen we de gemeente ervan overtuigen dat de prachtige speelmogelijkheid die onze kinderen op dit moment hebben, in het park behouden moet blijven.’

Het gaat om het gebied tussen Van Vollenhovenkade en Kanaalweg. De noordelijke helft ervan is park, de zuidkant bestaan uit een speeltuin, hockeyvelden en tennisbanen.

De twee sportclubs heten beide Roomburg en vooral de hockeyvereniging hunkert naar meer ruimte.

Veel buurtbewoners vinden het bepaald geen goede oplossing om een deel van het park voor een sportuitbreiding op te offeren. Een alternatief idee van de gemeente om de hockey’ers te verplaatsen naar sportpark De Vliet aan de Voorschoterweg, is eerder dit jaar afgeschoten.

Dus wordt er op dit moment gewerkt aan een plan om park en sportterreinen efficiënter in te delen, met minimaal één hockeyveld extra. Daarvoor zijn gesprekken gevoerd met buurtbewoners, lokale natuurorganisaties, de wijkvereniging, sportclubs en andere betrokkenen.

Uit die inbreng maakt De Speelschans op dat de speeltuin wordt verplaatst naar een plek vlakbij de Lorentzschool. Bovendien wordt daar de speeltuin kleiner dan nu, maar worden er wel losse speeltoestellen op andere plekken in het park ingetekend.

Dat vinden de bestuurders van De Speelschans geen goed idee. Zij willen omvang en omheining behouden, dat laatste ’zodat er ook kleine kinderen kunnen spelen.’

Dat heeft ook te maken met het specifieke karakter van de entreevrije speelgelegenheid, waarbij een portier aanwezig is voor toezicht en de verkoop van versnaperingen. Bovendien zijn enkele toestellen ook speciaal geschikt voor rolstoelgebruikers.

Volgens de gemeente is het nog te vroeg om conclusies te trekken over een eventuele verplaatsing want het betreft nog maar een haalbaarheidsonderzoek naar een wijksportpark. ’We zijn in dit traject dus nog niet toe gekomen aan planvorming.’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.