Jan Wolkers Prijs voor Schilthuizen

Jan Wolkers Prijs voor Schilthuizen
Prof. Menno Schilthuizen in Naturalis.
© foto hielco kuipers
Leiden

De Jan Wolkers Prijs 2018, de prijs voor het beste natuurboek, is zondagochtend uitgereikt aan de Leidse evolutiebioloog Menno Schilthuizen.

Karina Wolkers, de weduwe van Jan Wolkers, reikte de prijs uit. Dat gebeurde tijdens een live-uitzending van het radioprogramma Vroege Vogels in het Leidse rijksmuseum Boerhaave.

Schilthuizen heeft de prijs gewonnen voor zijn boek ’Darwin in de stad’. Daarin beschrijft hij hoe de natuur zich aanpast aan de stad.

,,De jury heeft gekozen voor de verrassing’’, aldus juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen. ,,Waarin wijsheid, rijkelijk overgoten met feiten, wordt opgediend. Die je leert kijken op een andere manier, die je opnieuw versteld doet staan van het wonder van zogenaamd alledaagse natuur, van de flexibiliteit, en dat alles uiterst leesbaar opgeschreven door een verteller die wat te zeggen heeft.’’

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van het BNNVARA-programma Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De prijs is dit jaar voor de zesde keer uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels).

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.