’Moordenaar moet dorp uit’

1/2
Bovenkarspel

De man die Pascal Keijzer tien jaar geleden op Koninginnedag vermoordde, lijkt het beste te kunnen vertrekken uit het dorp. ,,Dat hij zijn straf heeft uitgezeten, is voor sommige jongens niet genoeg. Hij kan het beste vertrekken. Oprotten, voor hij een keer de lul is’’, zeggen jongeren in Bovenkarspel. Afgelopen Koningsdag explodeerde er in de deur van het huis van dader Emiel T een vuurwerkbom.

Tien jaar geleden werd Pascal Keijzer in Zwaagdijk-Oost vermoord. Met een snoeischaar in zijn nek en daarna reed een auto meerdere keren over hem heen. Zestien jaar was hij en dood vanwege een ruzie over drugs. De 36-jarige dader Emiel T. kreeg vijftien jaar cel, maar kwam na negen jaar al vrij.

Smeekbede

Vrienden van Pascal pruimen hem niet meer in de buurt. De vader van Pascal, Jack Keijzer, deed een verzoek aan T. om te verhuizen. Een smeekbede. Ook de burgemeester en het openbaar ministerie vroegen hem te verhuizen, maar Emiel blijft zitten waar hij zit.

Hij wil hier naar verluidt als vrachtwagenchauffeur een nieuwe toekomst bouwen met zijn vriendin en twee kinderen die hij verwekte tijdens haar bezoekjes aan de gevangenis. Hij heeft een enkelband en tot 30 april 2022 een gebiedsverbod voor bepaalde plaatsen. Dat dwong Jack Keijzer, die zelf in Hoogkarspel woont, af om te voorkomen dat ze elkaar op bepaalde plekken treffen.

Emiel T. zelf wil niets zeggen over het dringende verzoek om te verhuizen. Hij woonde hier al ten tijde van de moord. De door een vuurwerkbom vernielde deur van de hoekwoning is inmiddels vervangen door een nooddeur. De man zit in de betegelde voortuin in het zonnetje met de buren; de kinderen spelen binnen. Op vragen zegt hij: ,,Wegwezen. Ik wil niet reageren. Dat lijkt me niet verstandig, ik wil juist de rust bewaren.’’

De politie heeft de vuurwerkexplosie nog in onderzoek en wil verder niet kwijt of er extra wordt gesurveilleerd in de straat.

Gebiedsverbod

Jongens bij het winkelcentrum Streekhof waar Emiel een gebiedsverbod voor heeft, omdat de vrouw van Jack Keijzer hier in de buurt werkt, zijn klaar met de plaatsgenoot. Scooters, petjes, energiedrankjes en piercings. Een bijzondere combi met het draaiorgel dat hier zijn klanken rondstrooit. Bij Noah kwam Pascal over de vloer en zijn vriend die in de binnenvaart werkt, kende Remy – het broertje van Pascal. Die kreeg een knauw na de dood van zijn broer en pleegde vorig jaar zelfmoord.

Ze spreken de directe taal van de straat. ,,Er is te veel woede en verdriet. Die familie is twee kinderen kwijt en hij loopt hier nu weer vrij rond. Wat is gebeurd, had nooit mogen gebeuren. Het lijkt me niet verstandig als hij hier blijft lopen. Die vuurwerkexplosie zat er aan te komen. Vrienden van Pascal zijn uit op wraak. Die vinden het niet genoeg dat hij zijn straf heeft uitgezeten. Als hij niet vertrekt, is hij een keer de lul.’’

Verhuizen

Zo denken er meer mensen in het dorp dat het voor iedereen het beste is als de dader verhuist. Servicemonteur Chris (geen jongere) werkte samen met Remy. ,,Hij moet verhuizen. Ik denk dat het het beste is als ze hem verbieden nog in West-Friesland te komen, dan krijgt de familie rust.’’

Lees ook: Dode broers bij elkaar gebracht

Meer nieuws uit Nieuws