Column Chris Aalberts: Burgemeester

Column Chris Aalberts: Burgemeester

Staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA) wordt begin september lid van de Raad van Bestuur van de NPO. Collega Martin van Rijn – ook van de PvdA – wordt volgens ingewijden bestuursvoorzitter van Reinier Haga, een ziekenhuisgroep in de regio Den Haag. Het voormalige PvdA-Kamerlid Roos Vermeij wordt bestuurder bij pensioenfonds PME. Het partijkartel wat politici mooie, goed betaalde baantjes bezorgt draait op volle toeren, horen we Thierry Baudet hardop denken. Vermeij gaat anderhalve ton verdienen.

De PvdA is gedecimeerd in de Tweede Kamer maar haar politici krijgen nog steeds de ene na de andere functie. Niet elk PvdA-baantje levert evenveel boosheid op. Vermeij leidde als Kamerlid al een anoniem bestaan, de benoeming van Van Rijn lijkt nog niet rond en hoewel Van Dam niet is te betrappen op veel recente ervaring met de omroep, hebben weinig mensen er last van dat hij de komende jaren ergens in een Hilversums kantoorpand wordt opgeborgen. Hoe anders zit dat met PvdA’ers die burgemeester worden.

Eind 2016 stapte de Zaanse burgemeester Geke Faber – PvdA – vervroegd op na problemen in de wijk Poelenburg. Faber was eerder waarnemend burgemeester van Den Helder. Zaanstad kreeg een waarnemend burgemeester, Ruud Vreeman, van de PvdA. Hij was al eens burgemeester van Zaanstad, Groningen en Tilburg. Deze week droeg de gemeenteraad Jan Hamming voor als nieuwe burgemeester. Ook van de PvdA. Hij is nu burgemeester van Heusden, bij Den Bosch. Ondertussen werd het gewezen PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch voorgedragen als burgemeester van Arnhem.

Zou het toeval zijn dat PvdA’ers nu massaal mooie baantjes krijgen? Niet echt: in maart zijn zeventig Kamerleden afgezwaaid en een handjevol bewindspersonen is nu op zoek naar een nieuwe betrekking. Zij moeten solliciteren. Als oud-politicus doe je het nooit goed, want gebruik maken van wachtgeld – een ruim uitgevallen WW-uitkering – is ongewenst, maar een bestuurlijke baan accepteren ook. En dat terwijl oud-politici het beste voor die banen kwalificeren.

Bij burgemeestersbenoemingen bepaalt de gemeenteraad tegenwoordig zelf wie ze voordraagt. Die voordracht wordt in de praktijk altijd door Den Haag overgenomen. Er komt in tegenstelling tot bij bijvoorbeeld de NPO geen Haagse inmenging aan te pas. Waarom dan toch zoveel boosheid over wéér een PvdA’er? Het antwoord is dat burgers zich niet realiseren dat ook zij kunnen solliciteren op zo’n post. Dit is niet meer voorbehouden aan het partijkartel. Inmiddels is een handjevol burgemeesters partijloos en heeft dus geen lange partijpolitieke carrière doorlopen.

De kans dat u bestuurder van de NPO wordt is minimaal, maar met een paar jaar bestuurlijke ervaring kunt u het tegenwoordig zonder partijlidmaatschap wel tot burgemeester schoppen. Dat vertellen de critici van het partijkartel u echter niet. Zij hebben kennelijk liever dat alleen PvdA’ers solliciteren want dan kunnen ze blijven klagen. Als u geen PvdA-burgemeester wilt: solliciteer zelf.

Meer nieuws uit Nieuws