Column Chris Aalberts: Alliantie

Column Chris Aalberts: Alliantie
Chris Aalberts.
© Hedske Vochteloo

Niet alle partijen doen mee aan de formatie en dus hebben ze alle tijd om zich bezig te houden met andere dingen. De opbouw van de eigen partij bijvoorbeeld. Zo zal het Forum voor Democratie (FvD) van Thierry Baudet met haar PVV-achtige programma aan geen enkele formatietafel plaatsnemen, maar ondertussen bouwt Baudet zijn partij wel verder uit. FvD gaat voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 samenwerken met Leefbaar Rotterdam, de partij waar Pim Fortuyn ooit lijsttrekker van was.

FvD wilde eerder in meerdere gemeenten aan de verkiezingen meedoen, maar ziet daar nu toch vanaf. Baudet doet dat alleen in Amsterdam, niet geheel toevallig een gemeente waar de PVV niet meedoet.

FvD lijkt te begrijpen dat twee partijen met globaal hetzelfde programma in één gemeente geen succes kan worden. Daarom is het ook zo vreemd dat de PVV juist in Rotterdam wel meedoet, waar ze een geduchte concurrent zal zijn voor Leefbaar Rotterdam. Zo wordt rechts daar nooit meer de grootste partij. Ongeacht de steun van FvD.

Baudet smeedt meer van dit soort allianties. Het is de bedoeling in meer gemeenten met gelijkgezinde partijen samen te werken. Of het veel voorstelt, is niet helemaal duidelijk. Misschien kunnen FvD-leden voor de lokale partijen gaan flyeren, legde Baudet in de media uit, zich kennelijk niet realiserend dat die FvD-leden daar wellicht helemaal geen zin in hebben. Immers: geen enkele weldenkende burger heeft zin om te flyeren. FvD zal wel berichten van de lokale partijen op sociale media gaan delen.

Al deze inspanningen zijn vooral relevant voor de verkiezingen van nog een jaar later: in 2019 zullen deze lokale partijen Baudet steunen bij de Provinciale Statenverkiezingen, in ruil voor Baudets steun in 2018. Of dat werkt, is wederom dubieus: als de lokale partijen in 2019 geen zin meer hebben, staat Baudet simpelweg met lege handen.

Ook de lokale partijen kunnen hun leden niet verplichten voor FvD te gaan flyeren. Bovendien zou Baudet tussen vandaag en 2019 weleens uitspraken kunnen doen waardoor zijn bevriende partijen in de gordijnen hangen.

Dat laatste zou niet helemaal ongebruikelijk zijn, want zo gaat het de afgelopen vijftien jaar op rechts altijd. Toen Trots op Nederland, LPF en PVV in een aantal gemeenteraden werden gekozen, ging het al snel mis. De landelijke leiding had geen controle over de eigen raadsleden en lokaal stoorde men zich al snel aan de landelijke lijn. Ook de allianties van FvD zullen vroeg of laat te maken krijgen met dat probleem, al is het maar omdat Baudet niet op zijn mondje gevallen is.

Maar gelukkig hebben deze allianties ook een voordeel: als de raadsleden van de bevriende partijen totale idioten blijken te zijn, kan ook Baudet zich weer snel uit de voeten maken.

Meer nieuws uit Nieuws