Blussen op grote hoogte kost meer tijd en energie

Blussen op grote hoogte kost meer tijd en energie
Chaos, schreeuwende mensen en overal rook. Bewoners die in de nacht van dinsdag op woensdag zijn gevlucht voor de brand in de Londense torenflat Grenfell Tower spreken over taferelen ’uit een horrorfilm’. Bij de brand vielen tientallen gewonden en een nog onbekend aantal doden.
© AP
Amsterdam

Brand in een hoog gebouw, zoals in de Grenfell Tower in Londen, is altijd ingewikkelder te bestrijden dan brand op de begane grond. Dat zegt brandweercommandant Kees van Nierop, van de veiligheidsregio Hollands Midden, waar de regio Leiden en de Duin- en Bollenstreek onder vallen. „Om die reden is er een speciale procedure voor, de ’inzet hoge gebouwen’. Dat zit ook in het reguliere oefenprogramma”, aldus Van Nierop.

De moeilijkheid zit vooral in de tijd en in de energie die het kost een brand in een hoog gebouw te bestrijden.

Denk bijvoorbeeld aan De Stadswachter, de 22 verdiepingen tellende woontoren in winkelcentrum Luifelbaan. Met 73 meter is deze na De Lichtfabriek het hoogste gebouw van Leiden. Of de twee grote woontorens aan de Koetsierbaan in Almere. Het gebouwenduo Side by Side behoort met zijn en 70 meter hoogte tot de hoogste gebouwen van die stad. De Lotusflat in Zaandam is even hoog. Nog een tandje hoger is de Hoge Hout, in Haarlem: 80 meter.

Blussen op grote hoogte kost meer tijd en energie

Een ladder op een brandweerwagen reikt tot 30 meter. Als de brand hoger is dan dat moeten de brandweerlieden de hoogte in, net als het bluswater. En dat kost dus meer tijd en meer energie.

Voorkomen

Voorkomen is dus beter dan blussen, stelt de brandweercommandant. „Het begint al op de tekentafel”, legt hij uit. Bij het ontwerp van een gebouw moet een architect rekening houden met brandveiligheid.

Architect Thijs Asselbergs noemt de brand in het torenhoge flatgebouw in Londen dan ook ’een nachtmerrie’. Hij ontwierp De Hoge Hout (80 meter) in Haarlem. Hij moet er niet aan denken dat zoiets zou gebeuren in ’zijn’ gebouw. ,,Ik ben er van in de war”, zegt Will Weerkamp van het Amsterdamse HM Architecten. Hij kan zich zo’n brand niet voorstellen in ’zijn’ woontoren, de Lotustoren in Zaandam. ,,Ik snap niet dat het in Londen wel gebeurd is.”

Asselbergs legt uit hoe hij en zijn adviseurs er in elk geval alles aan hebben gedaan om de bewoners van De Hoge Hout de gelegenheid te geven te vluchten en de brandweer in staat te stellen mensen te redden. Tijd is daarbij een van de sleutelwoorden. ,,De brand moet zich niet direct kunnen verspreiden. De voordeuren zijn minimaal een uur brandwerend en zelfsluitend. ’Brandoverslag’, vanuit het ene appartement naar het andere, is ook bemoeilijkt door ingebouwde weerstanden in de kokers waar leidingen doorheen lopen.”

Blusplan

Als het toch misgaat krijgen brandweerlieden op weg naar de brand een uitgebreid blusplan, via het navigatiesysteem. Zo zijn ze snel op de hoogte van de situatie ter plekke, aldus Van Nierop.

De brandweer Hollands Midden doet nog iets extra’s voor hoge gebouwen, naast de het controleren van de normale verplichte keuringen en controles. „Na oplevering doen we nog een praktische test. We sluiten dan op het hoogste punt water aan op de droge blusleiding. Simpelweg om te controleren of we op die hoogte water krijgen.”

Blussen op grote hoogte kost meer tijd en energie

Brandoefeningen

Brandoefeningen, zoals in grote kantoorpanden geregeld georganiseerd worden, zijn in principe niet verplicht in grote woontorens. Toch zijn er weleens verenigingen van eigenaren (VEH’s) die de brandweer om advies vragen. „Dat kan altijd”, zegt Venema.

„In een geval als dit is het enige dat je kunt doen vertrouwen op je collega’s en op de procedures”, zegt de Leidse brandweercommandant. „Als je alle voorschriften, maatregelen, controles en procedures bij elkaar optelt maakt dat de kans op een grote brand in een hoog gebouw klein”, aldus Van Nierop, terwijl hij afklopt.

Blussen op grote hoogte kost meer tijd en energie

Meer nieuws uit Nieuws