Slimme skibril wijst de weg [video]

Slimme skibril wijst de weg [video]
Schermpje en kleine projecties bevinden zich rechtsonder in de skibril.
© pr/Claudia Ziegler

Zittend in de skilift tuur in m’n skidatabril en zie hoe hoog we boven de besneeuwde hellingen zweven, 100 meter, en hoe snel we gaan: 35 kilometer per uur. Dan schuif ik de bril op m’n voorhoofd en kijk naar beneden, naar de boomtoppen en naar de diersporen beneden in de sneeuw. Welke dieren zouden hier vannacht gelopen hebben? Er zijn grillige sporen van een konijn en van een vos. Wat een klus voor die beestjes om hier ’s winters te overleven. Dat soort gedachten houden mij doorgaans meer bezig dan gegevens over hoogte en snelheid, maar ik zet de bril weer op. Ik heb ’m voor een dag gehuurd, want voor iemand die altijd bang is de verkeerde afslag te nemen, kan hij wellicht handig zijn. Ik wil hem wel eens uitproberen.

Zittend in de skilift tuur in m’n skidatabril en zie hoe hoog we boven de besneeuwde hellingen zweven, 100 meter, en hoe snel we gaan: 35 kilometer per uur. Dan schuif ik de bril op m’n voorhoofd en kijk naar beneden, naar de boomtoppen en naar de diersporen beneden in de sneeuw. Welke dieren zouden hier vannacht gelopen hebben?

Er zijn grillige sporen van een konijn en van een vos. Wat een klus voor die beestjes om hier ’s winters te overleven. Dat soort gedachten houden mij doorgaans meer bezig dan gegevens over hoogte en snelheid, maar ik zet de bril weer op. Ik heb ’m voor een dag gehuurd, want voor iemand die altijd bang is de verkeerde afslag te nemen, kan hij wellicht handig zijn. Ik wil hem wel eens uitproberen.

Wat skigebied Amadé de laatste jaren op digitaal gebied tot stand heeft gebracht, is behoorlijk geavanceerd. De 760 kilometer piste zijn allemaal voorzien van gratis wifi. Voor € 1,99 download je een gedetailleerde kaart van het skigebied op je iphone en er is de gratis app Ski Amadé Guide, ontwikkeld door het Oostenrijkse IT-bedrijf Evolaris. Vervolgens meldde Evolaris dat het vrij simpel zou zijn om al die toch al gedigitaliseerde gegevens in een skibril te integreren. En zo is Amadé nu naar eigen zeggen de eerste plek in Europa met digitale info in een skibril.

Pijltje

Het is een doodgewone skibril; je eigen bril kun je er eventueel ook in dragen. Via een gps-polsband is het schermpje draadloos verbonden met de wifi van de pistes. Rechts onderin wijst een pijltje de weg naar de volgende skihut of lift.

Ook een overzicht van het skigebied is te zien, actuele informatie over het weer, mooie plekken om foto’s te maken worden aangegeven, gedragsregels op de piste, real-time webcambeelden, hoeveel kilometer je hebt afgelegd, hoe steil de piste is en natuurlijk wordt je snelheid getoond. ,,Wij willen onze gasten voortdurend nieuwe, bijzondere ervaringen bieden’’, zegt Ski Amadé directeur Christoph Eisinger. Met deze digitale skibril hoopt hij vooral de jonge skiërs te trekken.

Eerlijk gezegd heb ik nog nooit stilgestaan bij mijn snelheid, dus die informatie is voor mij zeker nieuw. En verrassend, want tegen de tijd dat ik het lef heb goed op het schermpje te kijken – eigenlijk zou ik m’n leesbril erbij moeten opzetten - en zeker te weten dat ik ondertussen niet tegen een sneeuwkanon aan kletter, zie ik het getal 37 km oplichten. Schande! Daar kan ik niet mee thuiskomen.

Delen

Eh… thuiskomen? Meteen delen op de sociale media natuurlijk, met een filmpje erbij, via de mobiele app van Ski Amadé. Dan moet ik wel stilstaan. Maar ik kwam hier toch om te skiën, niet om weer op een schermpje te loeren! Doe ik dat echter niet, dan mis ik veel. Ik zal niet weten hoe steil de piste is, hoe de app mijn skistijl beoordeelt en aan het eind van de dag zie ik m’n prestaties niet terug in een staafdiagram.

Waar ik nog wel benieuwd naar ben, is hoeveel calorieën ik inmiddels al skiënd heb verbrand. Maar ja, daar moeten dan wel de schnitzel en friet bij opgeteld worden die ik daarnet als lunch had in de gezellige hut waarheen m’n bril me stuurde. En daar is weer een andere app voor nodig. Ga ik dat vanavond in het hotel allemaal op m’n telefoon uitvogelen? Of thuis? Terwijl het vuilnis naar buiten, de poes naar de dierenarts en ik naar m’n werk moet?

Als ik aan het eind van de dag de bril inlever, realiseer ik me dat ik al uren niet meer op het schermpje heb gekeken. Zo dwingend aanwezig is het dus niet. En noodzakelijk evenmin. Voor mij dan, ik behoor duidelijk niet tot de doelgroep. Eerlijk gezegd vind ik zo’n slimme bril behoorlijk stupide. Maar skiën in Amadé is fabelachtig mooi.

Wat & Waar

Ski Amadé ligt op circa 1000 km van Utrecht en is het grootste skigebied van Oostenrijk. Het wordt gevormd door vijf regio’s: Gasteinertal, Salzburger Sportwelt, Schladming-Dachstein, Hochkönig en Grossarltal. Het gebied telt 760 kilometer piste, 270 liften, verspreid over 25 skigebieden. Dit alles is bereikbaar op één skipas. Meer info: www.skiamade.com

In Ski Amadé verhuren 25 skiverhuurzaken van Intersport de slimme skibril voor € 19 per dag. Voor € 600 is de bril te koop.

(App-gebruikers zien een video hier)

Meer nieuws uit Nieuws

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.