Universiteiten willen meer geld voor monumentale panden

Universiteiten willen meer geld voor monumentale panden
Impressie van de nieuwe campus van de Vrije Universiteit in Amsterdam
© pr

Universiteiten in Nederland verdienen meer (publieke) aandacht en middelen (geld) te krijgen voor hun rol om monumentale panden aan te kopen en te onderhouden. Monumentale panden brengen veel hogere kosten met zich mee dan nieuwbouw.

Die aanbeveling wordt gedaan in het onderzoek over campussen dat is uitgevoerd door de TU Delft. Uit de campusplannen voor de komende jaren blijkt dat de meeste universiteiten hun monumentale panden willen behouden of zelfs aankopen zoals in Utrecht en Delft. „Universiteiten nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en geven een duurzame toekomst aan betekenisvolle gebouwen in historische steden”, schrijven de onderzoekers. „Van oudsher behoren faculteitsgebouwen tot de grootste gebouwen van Nederland.”

In Amsterdam en Leiden zit de universiteit zowel in historische panden als nieuwbouw. In Leiden wordt gewerkt aan een nieuwe campus in de binnenstad: de Humanities Campus, met de Universiteits Bibliotheek als kloppend hart.

De bibliotheek moet ook in Amsterdam het hart vormen van een nieuwe binnenstadscampus op en rond het voormalige Binnengasthuisterrein. De andere campus waar al jaren aan wordt gebouwd is die op Roeterseiland, waar monumentale panden worden gecombineerd met nieuwbouw. Verder heeft de UvA een campus bij het AMC en het Science Park. Het beleid is om alle activiteiten op deze vier campussen te concentreren en andere panden af te stoten.

Nieuwbouw

De Vrije Universiteit heeft bij de Zuidas last van de erfenis van de jaren zestig panden. Er zijn al nieuwe panden bijgebouwd door de groei van het aantal studenten. De oude panden worden de komende jaren opgeknapt of vervangen. Momenteel wordt gewerkt aan een nieuwe campus die in september 2019 klaar moet zijn.

Net als overal de trend is, wordt dat een combinatie van leren, wonen, winkels, studieplekken en horeca. De collegezalen die daar komen kunnen ook worden gebruikt voor congressen, theatervoorstellingen en als bioscoop.

,,Het nieuwe universiteitsgebouw is vanaf september 2019 volledig in bedrijf. Het casco gebouw is in april 2018 gereed: de constructie, de grote collegezalen, het atrium, de gevel, de trappen en liften, toiletten, installaties. Daarna gaan we de binnenwanden plaatsen en de ruimten van de onderwijsomgeving en de kantoren inrichten. De architect (TeamV) rondt in oktober het ontwerp voor de indeling en de inrichting af’’, laat de woordvoerder van de VU weten. ,,We hebben voor deze gefaseerde wijze van ontwerpen gekozen, omdat dit de mogelijkheid biedt om ontwikkelingen van de afgelopen jaren in het ontwerp op te nemen. Ook in de toekomst kan het gebouw de veranderingen in het onderwijs goed blijven faciliteren. Eén van de ontwikkelingen is dat studenten langer op de VU Campus verblijven om te studeren of samen aan opdrachten werken, een ander voorbeeld is de toename van digitale leervormen.’’

Meer nieuws uit Nieuws