Zwart-wit: Democratie

Zwart-wit: Democratie

Hoe groot de partij van de Franse president Emmanuel Macron wordt, is pas volgende week zondag duidelijk. Gisteren zijn slechts de zetels toegewezen aan kandidaten die meer dan vijftig procent haalden in hun kiesdistrict.

Zonder winnaar staan de twee met de meeste stemmen volgende week in de finale strijd tegenover elkaar.

Het Franse systeem laat de kandidaten met minder dan 12,5 procent in de eerste ronde afvallen. Komende zondag wint de hoogst scorende. In Groot-Brittannië ontbreekt die tweede slag. Zelfs met ronde de dertig procent kiezers achter je kan je als hoogst geëindigde de zetel krijgen.

Beide systemen zorgen er voor dat velen zich niet gehoord voelen. Of zoals bij de Franse presidentsverkiezingen stemden ze tegen Marie Le Pen om zo Macron aan de zege hielpen. Zowel in Groot-Brittannië als Frankrijk is het eenvoudiger om aan een meerderheid in het parlement te komen. Dat regeert makkelijker dan in Nederland. Of het eerlijker is blijft de vraag.

De vele partijen die via het proportionele kiesstelsel bij ons in de Tweede Kamer zijn gekomen maken het vinden van een meerderheid moeilijk. Er moeten concessies worden gedaan. Niemand krijgt alles. Iedereen een beetje. Best wel een goede zaak.

Meer nieuws uit Nieuws