Na ’suikerzuster’ nu ook dementieverpleegkundige

Na ’suikerzuster’ nu ook dementieverpleegkundige
Een oudere dame met alzheimer dwaalt door haar huis.
© ANP XTRA
Utrecht

De tijd is rijp voor een dementieverpleegkundige vindt Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland. De beroepsvereniging heeft hiervoor een profiel opgesteld.

Heb je alzheimer en woon je thuis, dan heb je recht op begeleiding van een casemanager dementie. Die wijst de weg in zorgland. Op dit moment hebben niet alle casemanagers dementie een verpleegkundige achtergrond.

Volgens V&VN is dat echter onmisbaar om mensen met dementie goed te kunnen begeleiden. Dementie openbaart zich op medisch, sociaal en psychisch terrein. Het risico bestaat dat verschijnselen vanuit één perspectief worden bekeken, aldus de beroepsvereniging.

Niemand koestert de illusie dat het vernieuwde profiel snel is ingevoerd. Dat kan nog jaren duren en geeft de casemanagers dementie die geen hbo-verpleegkundige achtergrond hebben, zoals maatschappelijk werkenden, de kans zich verder te ontwikkelen, stelt V&VN.

Eerder hebben artsen die zich inzetten voor ouderenzorg al aangegeven dat wat hen betreft casemanagers dementie helemaal geen verpleegkundige achtergrond hoeven te hebben. Zolang ze maar een gedegen opleiding hebben gevolgd.

De artsen vrezen dat ze goede casemanagers kwijtraken als de eis van een verpleegkundige achtergrond wordt ingevoerd.

En de spoeling is al zo dun. In sommige regio’s moeten mensen langer dan zes weken wachten op een casemanager of krijgen er niet eens één toegewezen. Om dit in kaart te brengen een meldactie opgezet. Wie lang wacht op een casemanager belt 088-7708770.

Uitgelicht Plus: ’Het betere Maizena’

Meer nieuws uit Nieuws