Premium

Statushouders bang: ’Stuur ons alstublieft niet terug naar Syrië’

Statushouders bang: ’Stuur ons alstublieft niet terug naar Syrië’
Khalel Bradee (midden) en Mohammed Alkattan (r).
© Holland Media Combinatie/Leonie Groen
Den Helder

Doodsbang zijn ze dat ze teruggestuurd worden naar Syrië, de statushouders die Nederlandse les krijgen in ’t Wijkhuis in de wijk Nieuw Den Helder waar 104 nationaliteiten wonen. De vluchtelingen vinden Nederlanders aardig en gastvrij. Maar ze vrezen de politieke ontwikkelingen. We spreken hen aan een tafel in ’t Wijkhuis.

Het zit Khalel Bradee (28) en Mohammed Alkattan (24) erg hoog. Het ’terug-gestuurd-worden’ houdt ook hun medeleerlingen dagelijks bezig. Het is het onderwerp van gesprek tijdens de Nederlandse les, ’s ochtends, die even is onderbroken voor een kop thee. De docente probeert haar leerlingen gerust te stellen. Dat helpt niet. Als wij de mannen zeggen dat ze moeten vertrouwen op de rationele inborst van de Nederlanders, schudden ze bezorgd hun hoofden. De angst zit er goed in. ,,Let wel, wij moeten ook nog eens onze eigen president Bashar al-Assad vrezen.”

De Syriërs zijn anderhalf tot driekwart jaar in Nederland. Ze raken al aardig thuis. Ze spreken de Nederlandse taal verrassend goed. Ze wonen elk in een flat en Bradee heeft al wat werk als docent Engels - daartoe is hij opgeleid in Syrië. Alkattan is boekhouder. Beiden willen in Nederland verder studeren. Opklimmen. De mannen zijn Nederland dankbaar voor alle kansen die ze hier krijgen. Ze houden zich gedeisd, dat wel. Ze stellen geen eisen. ,,Wij zijn hier te gast.”

Discriminatie hebben de twee, vertellen ze, niet ervaren. ,,Nooit. Niet een keer. Ja, we hebben een vriend die eerst vreemde ideeën had over vluchtelingen. Nu hij ons beter kent, heeft hij begrip voor onze situatie. En ach, we zijn een keer uitgescholden in het verkeer op straat, toen we niet goed uitkeken. We kennen de verkeersregels niet goed. Dat heeft niets te maken met discriminatie.” De mannen komen, zeggen ze, alleen maar aardige mensen tegen. De buren, de docenten, de vrijwilligers van Vluchtelingenwerk, iedereen is even behulpzaam. ,,Nederlanders zijn goede mensen.” Bradee en Alkattan willen heel graag iets maken van hun leven hier. ,,En een vrouw zoeken”, zegt Alkattan. Maar krijgen ze ook die kans? Dan hebben ze het niet over belemmeringen bij sollicitaties. Maar enkel over de vraag of ze mogen blijven. Bestuursvoorzitter David Cools van ’t Wijkhuis, tevens projectleider bij de gemeente Amsterdam, huurt geregeld mensen in. ,,Ik laat me niet leiden door een achternaam. Ik wil de beste.”

b476a5e6-041f-11e7-9d8c-f37f1138b382.pdf

Meer nieuws uit Nieuws

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.