Student zoekt de rust op: tekort aan werkplekken

Student zoekt de rust op: tekort aan werkplekken
Nederland Leiden, 24 april 2009. Universiteits bibliotheek van de factulteit Rechten, Leiden foto: Gerhard van Roon
© Hollandse Hoogte / Gerhard van Roon

Universiteiten moeten blijven investeren in goede huisvesting. Met name de vraag naar studieplekken is explosief gestegen. Studenten zoeken de rust van deze werkplekken op, maar ook elkaar.

,,Deze constatering gaat lijnrecht in tegen de verwachtingen van pakweg tien jaar geleden. Toen werd gedacht dat onderwijsinstellingen gebouwen konden afstoten omdat studenten en onderzoekers steeds meer thuis zouden werken. De praktijk is anders’’, constateert Alexandra Den Heijer, universitair hoofddocent bij de faculteit bouwkunde van de TU Delft.

De TU voerde in opdracht van de vereniging van universiteiten een onderzoek uit naar de huisvesting en dan met name het fenomeen campusvorming. Alle 14 universiteiten in Nederland werkten mee aan het onderzoek.

Bijna alle universiteiten geven aan dat de vraag naar studieplekken bijna niet bij te houden is met het aanbod. De werkplekken in de bibliotheken en faculteitsgebouwen zijn gewild. Niet zozeer om informatie op te zoeken, maar om rustig te kunnen werken en studeren.

Prikkels

,,Studenten krijgen steeds prikkels van WhatsApp, Facebook en Netflix. Ze beseffen heel goed dat dat afleidt van het studeren, wat juist om concentratie vraagt. Onderwijsgebouwen en vooral bibliotheken bieden die ruimte. En zijn een plek voor ontmoeting’’, benadrukt Den Heijer ook het sociale aspect van de campus. ,,De werkdruk is ook fors hoger geworden en herkansen van tentamens lastiger.’’

De onderzoekers adviseren dan ook meer te investeren in studieplekken, maar ook in ruimtes waar studenten in groepjes kunnen werken. Het verruimen van de openingstijden (avond en weekend) is een andere mogelijkheid. Maar via internet en apps kan ook helder worden gemaakt waar wel en geen vrije werkplekken zijn. Op de site van de universiteitsbibliotheek in Amsterdam is al actueel te zien welke computerwerkplekken vrij zijn. Opvallend is dat in deze vakantieperiode zeker de helft van de plekken toch nog bezet is.

In de bibliotheek en de campussen bij Roeterseiland, het AMC en het sciencepark zijn bijna drieduizend werkplekken. De Vrije Universiteit heeft 1350 werkplekken en de Universiteitsbibliotheek Leiden heeft er 1184. Het afgelopen jaar is dat aantal in Leiden al uitgebreid en in mei werden vanwege de drukte al negentig extra plekken gerealiseerd. De VU krijgt er nog eens 600 werkplekken bij in de nieuwbouw die in september 2019 klaar moet zijn. Het hoofdgebouw is nu tot 23 uur geopend en in het weekend. De nieuwbouw zal langer open zijn.

Meer nieuws uit Nieuws