Strengere paspoortcontrole Schiphol leidt tot wachtrijen

Strengere paspoortcontrole Schiphol leidt tot wachtrijen
Schiphol

Met ingang van deze maand gaat de marechaussee op Schiphol paspoorten strenger controleren. Het gevolg zal zijn, zeker rond vakanties, dat de wachtrijen langer worden. De marechaussee pleit daarom voor meer personeel.

Voor vluchten naar en van landen die buiten het Schengen-gebied liggen, meestal buiten de EU en naar Engeland, wordt het paspoort door de marechaussee gecontroleerd. Bij passagiers met een EU-paspoort ging dat steekproefgewijs. Het tonen van het paspoort was vaak voldoende. Maar de regels zijn aangescherpt. Met ingang van deze maand wordt bij ieder paspoort in de systemen nagegaan of de passagier in verschillende nationale en internationale opsporingssystemen staat.

Bij de automatische paspoortpoortjes vindt die controle al plaats, maar nu dus ook bij de balies. Iedereen met openstaande boetes loopt zo tegen de lamp, net als mensen die nog een straf moeten uitzitten. „Maar de echte reden voor de aanpassing is de noodzaak van het versterken van de buitengrenzen van het Schengengebied. Zo kennen we bijvoorbeeld het fenomeen van uitreizende of terugkerende terroristische strijders. Veel van hen beschikken over een Europees document, ook Nederlands. Met de aanpassing kun je bijvoorbeeld mensen die vanuit Nederland naar risicogebieden willen reizen of die om andere redenen gesignaleerd staan bij de grens aanhouden”, legt majoor Jorrit Greydanus in het marechausseemagazine uit.

10 seconden

De verwachting is dat de wachttijden gaan toenemen. Het bevragen van een EU-paspoort van een reiziger met de documentscanner neemt namelijk gemiddeld tien seconden extra in beslag. Tel daarbij de extra werkzaamheden voor de marechaussee doordat passagiers vaker uit de rij worden gehaald. Dat terwijl het aantal passagiers op Schiphol maar blijft groeien en de capaciteit niet is meegegroeid. De marechaussee krijgt er wel 135 man bij, maar dat is volgens Greydanus onvoldoende. „We zijn hierbij afhankelijk van het nieuwe kabinet. Ik hoop dat we snel duidelijkheid krijgen of er extra geld beschikbaar komt om extra personeel aan te nemen, want dat is hard nodig.”

Om te voorkomen dat passagiers hun vlucht missen, zet de marechaussee zeker rond Pasen en de meivakantie, het personeel vooral in op de balies voor vertrekkende en overstappende passagiers. Het gevolg is dan wel dat aankomende passagiers nog langer in de rij zullen staan.

Meer nieuws uit Nieuws