Fonds voor regionale media nog ver weg

Haarlem

Een stimuleringsfonds voor regionale en lokale journalistiek. Dat klinkt aanlokkelijk, maar voorlopig wil de provincie Noord-Holland daar niet aan bijdragen.

„Ga samen met de gemeenten Leiden en Haarlem dat plan voor een stimuleringsfonds bekijken en verder uitwerken”, riep het SP-statenlid Marnix Bruggeman op. Hij maak zich grote zorgen over de bezuinigingen bij regionale kranten en omroepen. „Die zijn slecht voor de werking van de lokale democratie. Laat staan dat er tijd is voor langdurig journalistiek onderzoek.”

Bruggeman verwees naar een onderzoek van de Leerstoel Journalistiek en Media van de Universiteit Leiden. In opdracht van de gemeente Leiden heeft die onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor het opzetten van een stimuleringsfonds voor lokale en regionale journalistiek. „Leiden gaat dat nu verder uitwerken en ook de Haarlemse burgemeester Wienen gaat dat bekijken. Laat Noord-Holland zich daarbij aansluiten.”

Maar Johan Remkes staat niet te trappelen. De commissaris van de koning in Noord-Holland maakt zich wel grote zorgen, maar het probleem is complex. „De advertentiemarkt, het lezersgedrag van jongeren, innovaties. Dat kunnen wij niet even oplossen. Moeten wij als provincie geld steken in zo’n fonds? Is dat niet een taak van de rijksoverheid? Maar goed, ik ga het rapport lezen en zal er met burgemeester Wienen over praten.”

Meer nieuws uit Nieuws