Lokaal ziekenhuis ontzien bij aanslag

Lokaal ziekenhuis ontzien bij aanslag
Gewonden worden afgevoerd na de crash van Turkish Airlines.
© foto AP
Amsterdam

Juist het plaatselijke ziekenhuis wordt bij een aanslag, groot ongeval of ramp ontzien. De zwaargewonden gaan dan naar de grotere specialistische ziekenhuizen in de wijde omgeving.

Dat hebben de vijf regionale ambulancevoorzieningen in de provincies Noord-Holland en Flevoland afgesproken. Zij hebben als eerste regio in Nederland een bovenregionaal gewondenspreidingsplan gemaakt.

Voorheen waren er wel plannen, maar dan per meldkamer. Dat terwijl juist bij een grootschalige calamiteit ziekenhuizen in meerdere regio’s nodig zijn.

Het plan is mede gemaakt als vervolg op de onderzoeken die zijn gedaan na de crash van het toestel van Turkish Airlines in 2009. Toen werden de vijftig gewonden over maar liefst vijftien ziekenhuizen verspreid, bleek de beoordeling van de slachtoffers op de rampplek niet goed te zijn en werd het Mobiel Medisch Team te laat opgeroepen.

Overspoeld

Maar ook de recente aanslagen in Brussel, Parijs, Berlijn, Orlando en Las Vegas hebben de hulpverleners aan het denken gezet.

Daar bleek dat de lokale ziekenhuizen worden overspoeld met gewonden, met als gevolg dat ’gewone’ burgers bij calamiteiten niet meer geholpen worden op de spoedeisende hulp.

Ook bleek bij die aanslagen dat lichtgewonden met particuliere wagens en taxi’s juist ook naar die plaatselijke ziekenhuizen worden gebracht, waarmee de toestroom nog groter werd.

Daarom is nu vastgelegd dat alle zwaar gewonden naar de traumacentra gaan zoals NWZ in Alkmaar en de academische ziekenhuizen in Amsterdam, Leiden, Utrecht en Groningen.

De andere gewonden gaan wel naar plaatselijke ziekenhuizen en licht gewonden worden ter plekke door het Rode Kruis behandeld.

Meer nieuws uit Nieuws

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.