Slager is net afhaalchinees

hoogwoud

Topzware kalkoenen, culinaire coquilles en rosbief volgens grootmoeders recept. West-Friesland slaat massaal eten in voor het kerstweekend. ,,Dit ding past niet eens in mijn oven!’’

De keurslager van Lutjebroek heeft rode vlekken in zijn nek. ,,Van al die gourmetschotels’’, verklaart Erik Groot met een brede grijns. Het is donderdagmiddag en spitsuur in de zaak. Tientallen plastic zakken, tot de nok toe gevuld met vlees, vliegen over de toonbank. ,,We zijn zo vlak voor de kerst net een afhaalchinees’’, grinnikt Groot, terwijl hij met harde klappen een biefstukje platslaat.

Gourmetten is opnieuw de grootste hit in Lutjebroek, maar ook de rollades zijn ’hot’. ,,Ik heb een stapel rollades waar je niet overheen kunt kijken’’, beweert de slager. Overbuurvrouw Marleen Binkhorst houdt het bij een lekkere rosbief. ,,Die eten we op eerste kerstdag bij het ontbijt. Deed mijn grootmoeder ook altijd. Zo’n familietraditie moet je natuurlijk in stand houden.’’ Gevaarte

Vijfentwintig kilometer verderop is het dringen geblazen bij poelier Thaam Dam in Hoogwoud. ,,Ze komen uit de hele provincie, zelfs uit Amsterdam’’, weet verkoopster Mirjam Koek. Vooral de kerstspecialiteit, de West-Friese gevulde kalkoen, is enorm in trek. Het gevaarte is zes kilo zwaar en gevuld met gehakt, groente en vruchten uit de streek.

Koek: ,,Zes uurtjes in de oven dan kun je er met een mannetje of tien, twaalf heerlijk van eten. Of ik er ook een neem? Dit ding past niet eens in mijn oven!’’

De oven van klant Raymond Song uit Wognum is blijkbaar wel groot genoeg. ,,Lekker makkelijk, hoef ik de kalkoen tenminste niet zelf te vullen.’’

Voor wie zich wél flink wil uitsloven in de keuken, is een bezoekje aan de viswinkel een optie. ,,Coquilles en verse tonijn zijn dit jaar populair’’, zegt Chandora Wormsbecher van de gelijknamige speciaalzaak in Hoorn.

,,Het zijn de wat duurdere producten, de mensen gaan echt voor kwaliteit. Maar goed, het is nog altijd goedkoper dan eten in een restaurant.’’

Wormsbecher vindt het leuk om te zien dat haar klanten steeds creatiever worden in de keuken. ,,Ik heb al meerdere klanten gehad die vragen hoe je een zeebaars op het vel moet bakken. Dat hebben ze Herman den Blijker op tv zien doen en nu willen ze het zelf proberen.’’

Al dat lekkere eten moet natuurlijk weggespoeld worden met een fris en fruitig drankje. Volgens Willem Hansen van slijterij De Dijk in Enkhuizen is prosecco favoriet als aperitief of bij het voorgerecht. Bij het hoofdgerecht worden mooie witte en rode wijnen geserveerd uit vermaarde Franse wijnstreken als de Bourgogne en Bordeaux. ,,Ook wereldwijnen uit Chili en Argentinië zijn populair.’’ Voor de borrel na vinden whisky en cognac gretig aftrek. ,,En dan niet het gewone werk, maar de wat oudere cognacs als de Chateau Montifaud en Remy Martin.’’

Zelf trekt Hansen ook een lekker flesje champagne open. ,,Dat doen we altijd als we goed hebben verkocht.’’

Meer nieuws uit Nieuws

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.