Kamervragen over redding scheepswrakken

Kamervragen over redding scheepswrakken
Een japon die gevonden werd in het Palmhoutwrak voor de kust van Texel.
© Archieffoto
Amsterdam

De fracties van het CDA, SP en PvdA in de Tweede Kamer willen weten wat minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaat doen om de historische scheepswrakken, die op de bodem van de Noordzee en de Waddenzee liggen, te beschermen.

Honderden historische scheepswrakken worden bedreigd door natuurlijke erosie.

Om te voorkomen dat dit erfgoed helemaal verdwijnt, stuurden de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Friesland en Groningen in mei een brandbrief aan het Rijk.

Directe aanleiding was de vondst van het Palmhoutwrak dat vorig jaar bloot kwam te liggen voor de Texelse kust.

De Kamerleden willen nu van de minister weten of het klopt dat er geen budget, beleid of regelgeving is om de teloorgang van ’dit waardevolle Nederlandse erfgoed’ te stoppen. Ook willen ze weten of de minister bereid is om te komen tot een programmatische aanpak om de scheepswrakken te redden.

Zo vinden de provincies dat er een top vijftig moet komen van de meest waardevolle scheepswrakken voor de Nederlandse kust. Deze zouden in kaart moeten worden gebracht, beschermd en onderzocht.

De Kamerleden willen ook weten of de minister bereid is om vrijwillige sportduikers meer verantwoordelijkheden te geven bij het inspecteren van wrakken en het bergen van bedreigde vondsten.

Volgens de Noord-Hollandse gedeputeerde Jack van der Hoek heeft het ministerie onlangs positief gereageerd op een verzoek tot nader overleg over de kwestie. ,,Er komt een werkgroep die voor het eind van het jaar moet leiden tot concrete uitkomsten over de rol en verantwoordelijkheden van verschillende partijen.’’

Meer nieuws uit Nieuws

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.