Leidse studenten betrappen politici die onzin verkopen

Leidse studenten betrappen politici die onzin verkopen
Leiden

Alle politici willen dansen met het mooiste meisje van de klas: de kiesgerechtigde Nederlander. Op 15 maart kiest Nederland immers een nieuwe Tweede Kamer. Om gunstig voor de dag te komen presenteren ze hun plannen zo aantrekkelijk mogelijk. Niet alle argumenten snijden evenveel hout, ontdekten studenten van de opleiding Journalistiek en Nieuwe media.

Een zaaltje in het Lipsius-gebouw in de Doelensteeg is voor de gelegenheid omgebouwd tot ’newsroom’: een redactieruimte waar de studenten de afgelopen weken het politieke nieuws langs de meetlat van betrouwbaarheid legden. Het project ’Nieuwcheckers’ is keert jaarlijks terug, maar vanwege de verkiezingen is deze keer uniek. Docent Alexander Pleijter begeleidt de studenten.

Halal

Op hun website publiceren ze de uitkomsten van hun eigen onderzoek. „Op scholen wordt vaak alleen nog halalvoedsel geserveerd”, zei Geert Wilders bijvoorbeeld onlangs in een interview. Onzin, zo bleek. Een onderzoeksteam ondervroeg 114 scholen in heel Nederland naar het menu in de kantine. „Slechts één school biedt uitsluitend halalvlees aan”, weet Anouk de Bruijn (24), een van de researchers. Andere scholen doen helemaal niet aan halal, of wel, maar niet uitsluitend.

RTL Nieuws nam dat verhaal over. Meer publicaties bleven niet onopgemerkt. Wie deelneemt aan de politieke bubbel op Twitter zag de afgelopen dagen geregeld Nieuwscheckers-linkjes voorbij komen in zijn of haar tijdlijn.

Inburgeringsexamen

„Heel leerzaam”, noemt De Bruijn het project. De afgelopen drie weken dook ze in een uitspraak van Lodewijk Asscher. Die beweerde dat de vragen in het inburgeringsexamen voor nieuwe Nederlanders wetenschappelijk werden onderzocht, maar dat is volgens haar onderzoek ’twijfelachtig’. „Het politieke spelletje, met woordvoerders die je proberen af te leiden, had ik nog niet eerder gespeeld.”

Het smaakt naar meer. De Bruijn werkt op deze laatste officiële dag van het project samen met medestudent Sjoerd Ponstein (26) aan een verhaal over een filmpje van Denk. Partijleider Tunahan Kuzu ’onthult’ daarin dat onder andere NRC Handelsblad nepvolgers zou hebben op sociale media. NRC is de krant die ontdekte dat Denk zogenoemde trollen inzet tijdens de campagne. Denk en NRC hebben sindsdien een ongelukkig huwelijk. De jonge partij deelt de krant de nodige plaagstootjes uit. Maar: „Inhoudelijk klopt er vrijwel niets van de video , en ook bij het ontwerp van het onderzoek zijn vraagtekens te zetten”, concluderen de studenten.

Binnenkort kunnen de Leidse journalisten in spe misschien wel een filmpje van Kuzu verwachten, waarin hij zijn achterban waarschuwt voor de Nieuwscheckers: trap er niet in! „Dat zou de kroon op ons werk zijn!”, aldus Ponstein.

Klopt dat?

Wilders en Kuzu zijn niet de enige politici die de afgelopen tijd een student uit Leiden achter de broek hadden. Asscher, Pechtold, Krol en de anderen staan allemaal op de site. De verhalen zijn te hier lezen en te zien.

Meer nieuws uit Nieuws

Keuze van de redactie