Zwart-wit: Schrikbeeld

Zwart-wit: Schrikbeeld
Yvo Grote

Voor wie elke dag tussen woning en werk heen en weer kruipt, vormt het onderzoeksrapport over de mobiliteit in dit land een schrikbeeld. Ongeacht het economische groeitempo worden de files langer en slibt Nederland helemaal dicht, zeker zonder gepaste maatregelen. Vooral rond de grote steden is er het komende decennium geen doorkomen meer aan. Geen fijn perspectief voor wie nu al elke dag anderhalf tot twee uur nodeloos in de auto zit, of op het perron de afgeladen trein aan zich voorbij ziet trekken.

Wat de analyse van het ministerie van Infrastructuur en Milieu in elk geval duidelijk maakt, is dat het mobiliteitsprobleem in ons dichtbevolkt land uiterst serieus genomen moet worden. Met het miljarden pompen in meer asfalt alleen en een uitgekiend spoorboekje alleen, komen we er niet. Het pakket zal veel breder moeten zijn.

Het is een interessante discussie die bij de formatiebesprekingen over tafel gaat. Met aan de ene kant de asfaltridders van de VVD en de andere de ov-lobby van GroenLinks. Mobiliteit is een aloude splijtzwam tussen die twee. Benieuwd of de geschillen kunnen worden omgezet in een integrale strategie en daadkrachtig beleid. De forenzende kudde heeft er recht op. Wat dat betreft komt een alarmerend rapport als dit nu als geroepen.

Meer nieuws uit Nieuws