Busje rijdt bij moskee in Londen in op menigte: dode en 10 gewonden [update]

Busje rijdt bij moskee in Londen in op menigte: dode en 10 gewonden [update]
Forensiche inspecteurs aan het werk op de plek in Finsbury Park waar het busje de mensen raakte.
© AFP
LONDEN

Een 48-jarige man is in de nacht van zondag op maandag in Londen ingereden op een groep moslims die uit een moskee kwam. Zeker een persoon kwam om het leven en tien anderen raakten gewond.

Acht van hen zijn naar ziekenhuizen in de buurt gebracht, twee gewonden zijn er slecht aan toe. De Britse autoriteiten gaan uit van een doelbewuste actie.

De dader reed in een witte bestelbus en is direct na het incident door omstanders overmeesterd en vervolgens door de politie gearresteerd.

Hij is uit voorzorg naar een ziekenhuis gebracht voor psychisch onderzoek. Mediaberichten dat mensen zouden zijn gestoken, worden door de politie weersproken.

De man die bij de vermoedelijke aanslag omkwam, was mogelijk al voor de aanslag overleden. Dit heeft een coördinator terrorismebestrijding van de Britse politie, Neil Basu, beklemtoond.

Basu zei dat ,,de aanval gebeurde toen er al op het trottoir een man eerste hulp kreeg en die man is helaas overleden''.

Het is volgens Basu te vroeg om te concluderen dat het overlijden van die man verband houdt met de aanslag. Wat de bestuurder van het bestelbusje bewoog, is nog onduidelijk, maar alles wijst in de richting van een terroristische aanslag en alle slachtoffers zijn islamieten, aldus de coördinator.

Premier Theresa May sprak in een eerste reactie van een tragisch incident op Seven Sisters Road in de noordelijke wijk Finsbury Park. Volgens haar onderzoekt de politie of het hier gaat om een ,,potentiële terroristische daad''. Ze had later maandagochtend crisisberaad belegd.

Busje rijdt bij moskee in Londen in op menigte: dode en 10 gewonden [update]
© AFP

Burgemeester Sadiq Kahn van de metropool was een stuk stelliger in zijn reactie.

,,De hoofdstedelijke politie is in actie gekomen tegen een verschrikkelijke terroristische aanval op onschuldige mensen. Dit was duidelijk een opzettelijke aanval op onschuldige Londenaren, van wie velen net klaar waren met bidden in de heilige maand Ramadan.''

De Britse raad voor moslims reageerde geschokt en boos en wil meer bescherming van de politie, vooral bij moskeeën. ,,De afgelopen weken en maanden hebben moslims te maken gehad met veel islamofobische incidenten en dit is de meest gewelddadige daad tot nog toe.''

Busje rijdt bij moskee in Londen in op menigte: dode en 10 gewonden [update]
Mensen verlaten het afgezette gebied bij Finsbury Park.
© EPA

Het is de derde keer in korte tijd dat in de Britse hoofdstad een dodelijke aanslag met een auto is gepleegd. In maart reed een terrorist in op voetgangers op de Westminster Bridge en begaf hij zich naar het Palace of Westminster waar hij een agent neerstak.

Begin deze maand reden drie daders met een bestelwagen over de London Bridge. Ze stapten uit bij Borough Market en vielen daar mensen aan met messen.

Meer nieuws uit Nieuws