Revolutionair plan provincies: ’Geen vakantievluchten Schiphol in nacht’

Revolutionair plan provincies: ’Geen vakantievluchten Schiphol in nacht’
Schiphol

Vakantievluchten mogen in de toekomst niet meer landen en starten in de nachtelijke uren op Schiphol. Daarmee wordt de overlast voor omwonenden beperkt.

Dat bepleiten de provincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland en veertig gemeenten in een straal rond Schiphol. „Er moeten echt keuzes worden gemaakt. Schiphol kan in de toekomst niet meer alle vliegverkeer accommoderen. Daarmee zou het beeld worden bevestigd van rupsje nooit genoeg.”

Om te voorkomen dat het draagvlak voor Schiphol wegvalt, is selectiviteit noodzakelijk. Dat was in 2008 ook afgesproken in het Aldersakkoord. Bewoners, bestuurders en sector spraken toen af dat Schiphol beperkt zou groeien, waarbij de nadruk zou liggen op een zo uitgebreid mogelijk netwerk van bestemmingen in Europa en intercontinentaal. Dat wordt vooral onderhouden door KLM en partners. Vakantievluchten zouden zoveel mogelijk naar Eindhoven en Lelystad moeten. Dat laatste is nog niet gelukt en nu zit Schiphol tot 2020 vol.

Nader onderzoek

Selectiviteit kan volgens de bestuurders ook worden bereikt door Schiphol deels in de nacht te sluiten. Vakantievluchten zouden in de nacht niet meer welkom zijn. „Dat lijkt zeer ingrijpend, maar kan wel eens meevallen en moet dan ook nader worden onderzocht”, stellen de provincies en gemeenten voor.

Nachtelijke vluchten zijn namelijk een van de meest ernstige vormen van overlast voor omwonenden. Voor de operatie van KLM en partners zijn de uren van middernacht en 05 uur helemaal niet nodig en ook nagenoeg alle vrachtvliegtuigen vliegen buiten de nacht. Vakantievliegers zoals Corendon, TUI en Transavia moeten hun schema’s maar aanpassen of hun toestellen niet op Schiphol laten staan maar op de buitenlandse luchthavens. Dit plan wordt donderdag voorgesteld tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer over Schiphol.

Meer over de strijd om Lelystad en de groei op Schiphol in de playlist Schiphol op deze site.

Meer nieuws uit Nieuws