Schiphol opent doorgang voor bagagevrije passagiers

Schiphol opent doorgang voor bagagevrije passagiers
Schiphol

Passagiers zonder of met heel weinig handbagage krijgen op Schiphol een eigen snellere doorgang bij de veiligheidscontroles.

Met dat plan komt de luchthaven passagiers tegemoet die wel lange tijd in de rijen voor de veiligheidscontrole staan, maar zelf geen of vrijwel geen handbagage bij zich hebben. De controle van deze passagiers beperkt zich meestal tot alleen de items die ze op zak hebben zoals een telefoon, sleutels, geld en paspoort. Wel moeten ze zelf nog in de scanner staan.

Proef

De speciale ’no trolley’ security lanes zijn een experiment, zo laat staatssecretaris Dijksma weten in antwoord op Kamervragen van de VVD, CDA en D66 over de lange wachtrijen op Schiphol tijdens de meivakantie. Die problemen waren ontstaan door de grote passagiersgroei, uitgebreidere controles van bagage en de groeiende hoeveelheid handbagage die reizigers meenemen.

Indertijd was het streven van Schiphol dat 95 procent van de passagiers binnen tien minuten door de veiligheidscontrole kwam. Dat is dan exclusief inchecken (dat is de taak van de luchtvaartmaatschappij) en paspoortcontrole (taak van de marechaussee). Dat werd bij lange na niet gehaald tijdens de meivakantie. „Er ligt geen prestatieafspraak. Dat brengt het risico met zich mee dat snelheid gaat prevaleren boven veiligheid en dat vind ik niet verstandig”, benadrukt Dijksma.

Wel zorgt Schiphol er met 350 tot 400 extra beveiligers voor dat de rijen zo kort mogelijk worden deze zomer.

Meer nieuws uit Nieuws