Strip over de bewust kale Kas

© Maarten Wolterink

Laura Heerlien
Leiden

Striptekenaar (en cartoonist van deze krant) Maarten Wolterink presenteert en signeert zaterdag zijn stripboek ’Kas, Whatever’.

Het is het eerste boek dat Wolterink helemaal zelf maakte. ,,En dan ben ik nu 53. Het is bijna zielig”, zegt hij met een knipoog.

,,Kas teken ik al langer voor het online magazine Knocky. Verder maak ik politiek en maatschappelijk getinte cartoons voor Joop.nl en Leidsch Dagblad, maar dat is meer gerelateerd aan het nieuws. Met Kas ben ik vrijer en kan ik de absurdistische kant op.”

Kas leeft samen met zijn ’eeuwige aanstaande’ Sheila en hond Bas. ,,Kas is de bewust kale dertiger. Een beetje een onderbuiktype, de mopperaar uit de Vinexwijk. En ook wel een beetje mijn alter ego. De ruzies tussen Kas en Sheila bijvoorbeeld, zijn gebaseerd op die van mij en mijn partner. Ik bedenk veel thema’s aan de hand van wat wij zelf meemaken. Kas is overigens niet altijd dezelfde, hij heeft bijvoorbeeld een stuk of tien beroepen.”

Gemopper

Van terroristische kabouters, een kotsende afvalbak en buitenaardse wezens, tot gemopper om een espressomachine: er gebeurt van alles in het leven van Kas, Sheila en Bas. Wolterink vat het steeds samen in een blokje van - vaak - drie tekeningen. ,,Het boekje telt in totaal 116 ’Kasgags’, op 58 pagina’s vrolijke tijdverspilling.”

De van oorsprong Leiderdorpse Wolterink tekent al jaren cartoons voor Leidsch Dagblad. Nationaal en internationaal georiënteerde cartoons publiceert hij op Joop.nl, hij illustreerde bovendien vier kinderboeken. Zijn live werk bestaat uit cartoonsneltekenen en cartoonworkshops.

De presentatie van ’Kas, whatever’ begint om 15.00 uur in Scheltema.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.