Haarlemse passagier KLM-vlucht: het was net een achtbaan

Haarlemse passagier KLM-vlucht: het was net een achtbaan
Ambulances naast het toestel.
© foto Pieter Aarts
Haarlem

,,Het leek wel een heel heftige achtbaan, waarin je niet helemaal goed vastzat, zeg maar’’, omschrijft Pieter Aarts uit Haarlem de vlucht naar Hong Kong waarbij acht gewonden vielen.

,,Vlucht KL0877 Amsterdam-Hong Kong ging volgens routine en vlekkeloos. Tot ongeveer een uur voor de landing. Het toestel begon aan de daling toen er werkelijk een enorme smak werd gemaakt. De grote B747-400 combi viel in een klap en zonder enige aankondiging minimaal een paar honderd meter omlaag’’, laat Aarts na afloop in Hong Kong weten.

,,Ik heb zelf tientallen malen gevlogen, ook met turbulentie, maar nog nooit zo heftig en plotseling. Ik zat zelf in mijn stoel met de riem vast, zoals velen gelukkig. Helaas is er wel een aantal passagiers en crewleden gewond geraakt, simpelweg omdat ze aan het werk waren, op de wc zaten, of stonden te wachten voor de wc in het gangpad. Maar ook mensen die, dat is weer eens een les, niet hun riem omhadden tijdens de vlucht.’’

Ontbijt

Geluk bij een ongeluk is dat iedereen net had ontbeten en was alles weer ingeladen. Zelf zat Aarts voorin, economy comfort, en daar waren twee mensen met letsel. Zij werden direct bekeken en mochten als eerste van boord.

Volgens hem was er geen enorme paniek naderhand. ,,De crew reageerde rustig en goed, maar iedereen (ook ik) zat vol adrenaline.’’ Bij aankomst zondagochtend op Hong Kong, het toestel mocht met voorrang landen, stonden hulpverleners en ambulances klaar. Volgens Aarts vooral arm- en schouderfracturen. Zes passagiers en twee bemanningsleden zijn volgens KLM naar het ziekenhuis gebracht. Een passagier blijft ter observatie nog een nachtje in het ziekenhuis.

Pieter Aarts (51) uit Haarlem was zaterdagavond op Schiphol aan boord gegaan. Hij is nu in Hong Kong en voor een conferentie over design en innovatie. Hij werkt als consultant voor het bedrijf Content Kings.

Meer nieuws uit Nieuws