Hartafdeling ziekenhuizen Noord-Holland vaker vol

Hartafdeling ziekenhuizen Noord-Holland vaker vol
© ANP
Amsterdam

Vooral op de hartafdelingen van ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland wordt steeds vaker en vooral langer een opnamestop afgekondigd.

Dat blijkt uit een onderzoek van SpoedZorgNet en onderzoeksbureau Fluent. Daarin zijn de gegevens van negentien ziekenhuizen in deze twee provincies verwerkt. Dat er steeds vaker opnamestops zijn bij de eerste hulp, de traumakamer, de eerste harthulp of de trombolyse faciliteit is langer bekend en speelt op meer plaatsen in het land.

In dit rapport zijn de cijfers vanaf 2013 tot afgelopen voorjaar op een rij gezet. In 2013 moesten de ziekenhuizen 427 keer neen verkopen. In 2016 was dat al opgelopen tot 4019 keer, ofwel een vertienvoudiging. Dat is elf keer per dag dat een afdeling geen plek meer heeft en patiënten moeten uitwijken naar een ander ziekenhuis.

Langer

Zet die trend door, vroegen de onderzoekers zich af. Wat betreft opnamestops doet het eerste kwartaal van dit jaar niet onder voor het laatste van 2016: 1334 tegen 1355. Een stabilisering dus, maar opvallend genoeg duren de opnamestops wel steeds langer. Dat klom van 30 naar 44,7 uur.

,,Een toename met vijftig procent en hierdoor neemt ook de werkbelasting voor de eerste hulp in de regio toe’’, stellen de onderzoekers. Zo constateerde het Ter Gooi in Hilversum en Blaricum al eerder dat volle Amsterdamse ziekenhuizen hun spoedgevallen naar het Gooi doorschoven. Dat leidde weer tot meer opnamestops in het Gooi.

Het grootste knelpunt is de eerste harthulp. Daar worden steeds vaker ouderen binnen gebracht met hartproblemen. Bijna de helft van de opnamestops wordt ook bij deze afdeling gedaan.

Dat zijn ook patiënten die meestal aan de apparatuur moeten en dat aantal machines is beperkt. Dat betekent ook dat de opnamestops op zo’n afdeling lang duren. Die stops liepen op van twee uur in 2013 tot 16 uur in 2016 en 23 uur dit jaar.

Ouderen

Met name ouderen komen steeds meer op de eerste hulp: 19 procent vaker dan vorig jaar. Ouderen houden ook langer de bedden bezet. Een tekort aan specialistische verpleegkundigen is een ander probleem.

,,Die achterstand hebben we pas over twee jaar ingelopen, maar over cardiologische verpleegkundigen zijn nog geen afspraken gemaakt. Bovendien ontstaan er door het opleiden van meer specialistische verpleegkundigen juist weer tekorten aan gewone verpleegkundigen zodat de doorstroom naar de beddenafdeling stagneert’’, schetst SpoedZorgNet het sneeuwbaleffect.

Eerder stuurde het cluster al een brief naar minister Schippers. Zij geeft toe dat veranderingen in de hele keten nodig zijn: van huisarts en wijkverpleging tot verpleeghuis en spoedeisende hulp.

Meer nieuws uit Nieuws

Keuze van de redactie