Zwart-wit: WW-reparatie

Zwart-wit: WW-reparatie
ALKMAAR - 20130219. Portret Joan Haan van de Algemene redactie in Alkmaar. FOTO: © HDCMEDIA / HANS VAN WEEL *** Local Caption *** portret , pasfoto , smoelenboek , redactie , hdcmedia ,
© © HDCMEDIA

Ouderen die werkloos zijn, krijgen weer drie jaar lang een WW-uitkering. Vakbonden en werkgevers hebben van het kabinet het groene licht gekregen om dit door te voeren.

De reparatie wordt door de werknemers zelf betaald. Er dreigt echter een kink in de kabel te komen. Een deel van de werkgevers ligt plotseling dwars om op deze wijze het twee jaar doorbetalen van loon bij ziekte van tafel te krijgen.

De werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft op het laatst besloten nog geen handtekening onder het akkoord te zetten. Voorzitter Hans de Boer wil nog met zijn achterban overleggen. Maar het komt goed, zo beloofde hij gisteren. Dat is hem geraden ook, want als hij nu afhaakt kan de goede polderrelatie met de bonden voor jaren verpest worden. Dat zou doodzonde zijn, juist nu we de economische wind weer in de rug hebben.

Maar ook voor de oudere werklozen zou het een dolksteek in de rug zijn als het plan niet doorgaat. Juist die groep komt nauwelijks meer aan de bak. Vooral boven de 55 kan men het schudden. Het zou asociaal zijn die groep de bijstand in te sturen. De Boer weet dat ook wel. Hij moet zich niet door een deel van de achterban laten chanteren om via een U-bocht doorbetaling van loon bij ziekte in te korten. Hoe nijpend dat ook is voor kleine bedrijven.

Meer nieuws uit Nieuws