Bisdom blokkeert plan Mariabasiliek

Bisdom blokkeert plan Mariabasiliek
Een op de Hagia Sophia geïnspireerde kathedraal zou tegenover de RAI moeten komen.
© montagefoto stichting
Haarlem

Het Bisdom Haarlem-Amsterdam blokkeert vooralsnog de particuliere plannen om een Mariabasiliek te bouwen tegenover de RAI in Amsterdam. „Het is niet de juiste plek en we vinden het bouwplan niet opportuun in een tijd dat we vooral kerken sluiten.”

Dat laat woordvoerder Ernst Fennis weten. „Wie een kerk wil bouwen, ook al is dat met particulier ingezameld werk, moet wel toestemming hebben van de bisschop. Die moet het plan goedkeuren en tot aan de paus in Rome toestemming vragen.” Vooralsnog is die goedkeuring er niet.

De stichting Lourdes aan de Amstel wil van Amsterdam een bedevaartsoord maken. Alles draait om de boodschappen die Ida Peerdeman tussen 1945 en 1959 zou hebben ontvangen van Maria. Tijdens die verschijningen zou Maria hebben gevraagd om een bedevaartskerk. De beschrijvingen doen de bestuursleden denken aan de Hagia Sophia kerk in Istanboel. „In de verschijning werd gesproken van een zuidelijk wandelpad met een theekoepel. Dat is de plek waar nu de Holland Hal van de RAI staat. Die gaat vooralsnog niet weg. De plek die de stichting wil klopt dus niet”, legt Fennis uit.

Kans

Maar initiatiefnemer Mathé Reijnierse vindt dat een onzin argument. „Op de plek waar nu de Holland Hal staat kunnen we niet bouwen. Wel 80 meter verderop. Dat maakt dan niet zoveel uit. We moeten nu in actie komen voordat er over twee jaar andere bouwplannen voor die plek tegenover de RAI liggen. We hebben daar een kans omdat het theater dat Joop van den Ende daar wilde bouwen niet is doorgegaan en het terrein nog braak ligt. De ligging is ideaal bij het treinstation en de metro, zodat de duizenden pelgrims daar makkelijk kunnen komen.”

Bij het bisdom heeft Fennis zo zijn twijfels over die duizenden pelgrims. „Dit is allemaal een erg eigen leven gaan leiden. Het is niet realistisch, zeker in een tijd waarin alleen maar kerken worden gesloten. Er is nu al een Mariakapel, waar ook het schilderij hangt, maar daar komen niet veel bezoekers. Zal dat met een kerk wel zo zijn? Er zijn wereldwijd al zoveel plekken waar Maria wordt vereerd, waarbij Lourdes en Fatima het meest bekend zijn. Dan is het niet opportuun om aan een grote kerk in Amsterdam te denken.”

Serieus

Mathe Reijnierse houdt vol dat het bisdom heeft gezegd dat leken het initiatief mochten nemen. „Bisschop Punt heeft de Mariaverschijning van Amsterdam officieel goedgekeurd. Maar nu we serieus werk maken van de bouwplannen en we geldschieters hebben gevonden, krabbelt het bisdom terug. Blijkbaar zijn ze bang voor tegenwind van de andere bisschoppen of Rome.”

Overigens heeft het projectbureau Zuidas net in april de openbare inschrijving voor deze plek geopend. De stichting heeft zich daar nog niet gemeld en een kerk past ook niet in het bestemmingsplan.

Plus: De wens van de Vrouwe

Meer nieuws uit Nieuws