Zwart-wit: Elite

1/2

Het gewone volk tegen de elite. Zo kun je de strijd tussen Marine le Pen en Emmanuel Macron beschrijven. Le Pen als leider van het rechts populistische Front National en Macron als nieuwe neoliberale voorman.

Beiden verzetten zich tegen de bestaande orde in de Franse politiek. Daar is de klasse van bestuurders een die te vergelijken is met de edelen uit vervlogen tijden. President Hollande is als vertegenwoordiger van de Parti Socialiste even aristocratisch als al zijn voorgangers. De eerste man van Frankrijk is eigenlijk een voor vijf jaar gekozen koning. Een vorst met veel - teveel - politieke rechten.

De 39-jarige Macron won zondag de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Als zoon van een artsenechtpaar uit Amiens heeft hij zijn strepen als topambtenaar, bankier en minister verdiend. Heeft hij er alles aan gedaan om invloed te krijgen binnen de politieke elite. Wel nieuw is zijn realistische kijk op de economische problemen van Frankrijk. Hij kondigt harde maatregelen aan.

Vader Jean Marie le Pen heeft een Bretonse visser als vader. Met de kandidatuur van dochter Marine is er een begin van een een dynastie. Ze preekt wat de gewone Fransman wil. Niet wat goed is voor de lange termijn.

Ondanks zijn elite status is Macron daarom op zondag 7 mei een betere keus.

Meer nieuws uit Nieuws