Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen geopend

Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen geopend
Vlaggen hangen halfstok op de dag van de onthulling van het Nationaal Monument MH17.
© ANP
VIJFHUIZEN

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben maandag samen met enkele schoolkinderen uit Vijfhuizen het Nationaal Monument MH17 in Park Vijfhuizen geopend.

Ze liepen met zonnebloemen naar het gedenkteken midden in het herdenkingsbos waarin voor elk slachtoffer van de rampvlucht MH17 een boom is geplant.

Daarna volgde een defilé voor alle ruim 2000 nabestaanden en andere gasten van de ceremonie langs het gedenkteken.

Vlak daarvoor was er een herdenking waarbij nabestaanden de namen voorlazen van alle omgekomen 298 inzittenden, zoals ook bij eerdere herdenkingen gebeurde. Er waren korte toespraken, een gedicht, muziek en er was een minuut stilte.

Pastoor Jules Dresmé uit Hilversum, waar vijftien slachtoffers vandaan kwamen, zei ,,dat niemand kan voelen wat de nabestaanden voelen. Voor hen is MH17 er nog elke dag. Wat is drie jaar? Niks als het om gemis en pijn gaat'', aldus Dresmé.

Maandag is het precies drie jaar geleden dat het vliegtuig boven Oost-Oekraïne werd neergeschoten met een Buk-raket uit Rusland. Onder de doden vormden de 196 Nederlanders de grootste groep.

Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen geopend
© ANP

Veel andere slachtoffers kwamen uit Maleisië en Australië. De fatale vlucht was onderweg van Amsterdam naar Maleisië. De Boeing 777 stortte neer boven Oost-Oekraïne in een conflictgebied waar pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger elkaar bevechten.

Het nu nog jonge bos met verschillende soorten bomen heeft de vorm gekregen van een lusvormig lint. Elke boom heeft een naamplaatje.

De bomen staan voor groei, hoop en leven. In het midden staat een lange wand met daarvoor een gedenkteken, een oog dat omhoog is gericht, waarin alle namen staan gegraveerd. De nabestaanden hebben gezamenlijk gekozen voor deze ontwerpen. Het park ligt vlak naast Schiphol en is goed bereikbaar en toegankelijk.

Op de besloten herdenking waren ook premier Mark Rutte, de ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Stef Blok (Veiligheid en Justitie), de voorzitters van de beide Kamers en ambassadeurs van de landen waar de slachtoffers vandaan komen.

Meer nieuws uit Nieuws