Intussen in Qatar

Intussen in Qatar
Janet van Dijk

Qatar heeft 2,4 miljoen inwoners, maar er wonen slechts 330.000 Qatari. Dan is het lastig om een nationaal voetbalelftal op de been te brengen, dat met de beste mee kan. Weinig mensen om uit te kiezen en nauwelijks voetbalhistorie, Qatar is dubbel belast.

Wie klein is moet slim zijn. Talentvolle voetballers werden naar clubs in de rijke oliestaat gehaald en kregen vervolgens een Qatariaans paspoort.

Vorige week voetbalde Qatar met zes genaturaliseerde spelers tegen Oezbekistan. Qatar verloor met 1-0 en bungelt onderaan in de Aziatische kwalificatiegroep A voor het WK voetbal in Rusland volgend jaar, met een doelsaldo van min 5.

Over vijf jaar wordt het WK in Qatar gehouden. De oliestaat dreigt het eerste land te worden dat het toernooi organiseert zonder er ooit zelf aan te hebben deelgenomen.

Een official van de voetbalbond van Qatar had nog wel gezegd dat het WK in ’eigen’ land de spelers zou inspireren. Ze speelden zonder spirit en honger, schreef het blad Dohastadiumplus. Omdat ze niet uit Qatar komen, riepen fans boos.

De tijd dringt volgens Dohastadiumplus om aan een sterk team te bouwen. „Elke vertraging om de juiste stappen hiervoor te nemen kan de huidige walgelijke situatie schandelijk maken”, schrijft de verslaggever. Ik denk dat hij boos is.

Qatar kan het er eigenlijk ook niet bij hebben, deze misser, na alle vreselijke verhalen over de omkoping van Fifa-bestuurders rond de toewijzing van het WK en de erbarmelijke omstandigheden waaronder stadionbouwers werken.

Maar als nummer 83 op de Fifa-ranglijst hoef je je ook weer niet al te diep te schamen dat je niet bij de beste 32 voetballanden in Rusland hoort. Dat ligt ietsje anders voor de nummer 1 op de lijst, Argentinië, dat nog maar moet zien of het zich plaatst. Of voor nummer 21, Nederland.

Qatar heeft in elk geval de zekerheid dat het er in 2022 bij is. Op de website goal.com zei secretaris Mansoor Mohammed Al-Ansari van de voetbalbond deze week dat er hard wordt gewerkt aan de ontwikkeling van het 2022-team. „We hebben geen grote vijver van talenten, we hebben een kleine elite-pool gescout van talenten die via een strak trainingsregime hun kwaliteiten kunnen ontwikkelen.”

De minister van financiën vertelde onlangs dat zijn departement nu en de komende jaren 500 miljoen dollar per week uitgeeft aan het WK - aan nieuwe wegen, hypermoderne railverbindingen, ziekenhuizen, een nieuw vliegveld. En natuurlijk aan twaalf ultramoderne stadions met een spectaculaire architectuur.

Qatar wordt bestuurd door rijke oliesjeiks die leven in een wereld waarin alles te koop is. Ik geloof niet dat zij van plan zijn een flater te gaan slaan op een toernooi waar ze 200 miljard dollar in stoppen.

Meer nieuws uit Nieuws

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.