Talpa vangt bot bij rechter over overname TMG [update]

Talpa vangt bot bij rechter over overname TMG [update]
Mediahuis en Talpa jagen op Telegraaf Media Groep (TMG).
© ANP
AMSTERDAM

De kansen van John de Mol op een overname van mediaconcern Telegraaf Media Groep (TMG) lijken verkeken. De mediamagnaat ving dinsdag bot bij de Ondernemingskamer van de rechtbank in Amsterdam, die alle verzoeken tot voorlopige voorzieningen afwees.

Dat betekent dat er geen onafhankelijke commissaris bij TMG komt. Die had de overnamestrijd tussen het Talpa van De Mol en de Belgische tegenstrever Mediahuis mogelijk een nieuwe wending kunnen geven, maar de rechter zag geen reden tot twijfel over de gang van zaken bij TMG.

De Mol voelt zich benadeeld omdat de commissarissen van TMG begin maart steun betuigden aan het bod van concurrent Mediahuis, terwijl hij een hoger bod op TMG in het vooruitzicht heeft gesteld.

Volgens De Mol was er geen sprake van een gelijk speelveld bij TMG, ook omdat grootaandeelhouder en TMG-commissaris Guus van Puijenbroek samen optrekt met Mediahuis, maar ook die bezwaren wees de rechter van de hand.

Zelf beslissen

De lezing van Talpa dat Van Puijenbroek met zijn investeringsbedrijf VP Exploitatie (VPE) gedwongen zou zijn zijn belang in TMG aan te bieden bij een hoger concurrerend bod deelde de rechter ook niet. VPE zou, kort gezegd, vrij zijn zelf te beslissen met wie het in zee gaat.

Tijdens de overnamestrijd was onenigheid ontstaan tussen het bestuur en de raad van commissarissen bij TMG over wat de juiste koers zou zijn.

Dat resulteerde in de schorsing van de twee bestuursleden van de onderneming, toen de commissarissen besloten alleen nog maar met Mediahuis te onderhandelen. De rechter gaf hen daarin gelijk.

Rust

Een woordvoerder van Mediahuis sprak in een reactie van een ,,duidelijke" uitspraak. ,,Dit betekent rust voor de onderneming."

Hij sprak de verwachting uit dat de deal voor de zomer kan worden afgerond. De advocaat van Van Puijenbroek liet weten dat zijn cliënt ,,heel blij" is. ,,Er is nu een belangrijk obstakel genomen. Het is nu aan de aandeelhouders en een meerderheid staat achter het bod van VPE en Mediahuis."

Onderdeel van TMG is de Holland Media Combinatie, uitgever van de kranten Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Gooi- en Eemlaner en IJmuider Courant.

Meer nieuws uit Nieuws