Veiligheidsoperatie 47 molens: alle onveilige deelbare roeden vervangen

Veiligheidsoperatie 47 molens: alle onveilige deelbare roeden vervangen
Santpoort-Noord, molen De Zandhaas
© Archief
Amersfoort

Alle 47 molens die nu stilstaan vanwege hun risicovolle deelbare roeden zullen roeden van één geheel krijgen, zo besluit Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Het gaat onder andere om De Zandhaas in Santpoort-Noord, ’t Roode Hert in Alkmaar, molen F in Burgerbrug en molen D in Schagerbrug, De Geregtigheid in Katwijk, De Dog in Uitgeest en Het Prinsenhof in Westzaan. De operatie die zo’n drie miljoen euro gaat kosten, is naar verwachting eind 2018 klaar.

Het is aan de molenaars om een van de twee door de Rijksdienst voorgestelde opties te kiezen. Of de roeden worden vervangen door nieuwe roeden die uit een geheel bestaan óf de delen worden aan elkaar gelast. ,,Beide opties zijn volledig veilig”, zo laat Dolf Muller, woordvoerder RCE weten.

Vast staat dat er volledig van de deelbare roeden wordt afgestapt die tien jaar geleden hun intrede deden als duurzamer en onderhoudsvriendelijker alternatief.

Toen maart dit jaar bij twee molens de bouten tussen de roededelen afbraken, werden alle molens met soortgelijke constructie uit veiligheidsoverwegingen stilgezet. Het onderzoek naar de oorzaak is afgerond.

Muller: ,,De constructie blijkt niet sterk genoeg. Waarschijnlijk is er in de berekeningen iets misgegaan. Voorlopig stappen we over naar de oude constructie waarvan we zeker weten dat die veilig is.”

Nicole Bakker, adjunct-directeur van De Hollandsche Molen is zeer tevreden over de coulante regeling. ,,We gaan nu kijken hoe we het kunnen organiseren. Er lijkt draagvlak te zijn om voorrang te geven aan de vier/vijf bedrijfsmatige molens.”

Alle molenaars ontvangen duizend euro ter compensatie van ondervonden financiële hinder.

Meer nieuws uit Nieuws