Kerk wist van seksuele voorkeur pastoor

Kerk wist van seksuele voorkeur pastoor
© Archieffoto
AMSTERDAM

De Oud-Katholieke Kerk wist dat de in Cambodja gearresteerde pastoor Nico S. een seksuele voorkeur voor minderjarige jongens had. Achttien jaar geleden deed S. dat uit de doeken tijdens zijn priesteropleiding aan de bisschop. Dat is vrijdag gezegd tijdens een persconferentie van de kerk.

Destijds werd besloten om S. strak te monitoren. Ook zou hij hulp zoeken, aldus de kerk. Desondanks werd de 53-jarige pastoor, die sinds 2013 werkt bij het luchthavenpastoraat op Schiphol, afgelopen dinsdag gearresteerd in Siem Reap. Hij wordt ervan verdacht daar jonge jongens tegen betaling in seksueel getinte poses fotografeerd te hebben.

Op de camera van de man zouden in totaal bijna 1300 naaktfoto’s zijn gevonden. De Cambodjaanse politie zegt met minstens twaalf slachtoffers te hebben gesproken. Ze zijn allemaal jonger dan vijftien jaar. Volgens de politie zijn er waarschijnlijk nog meer slachtoffers. S. riskeert een straf van zeven tot 15 jaar cel.

Geschrokken

De Hilversumse onderwijsstichting Stip, waar de school waar S. les gaf onder valt, zegt geschrokken te zijn en heeft inmiddels alle ouders geïnformeerd.

Directeur-bestuurder Geert Looyschelder van Stip, de Stichting Primair Onderwijs Hilversum waartoe de Fabritiusschool behoort, laat weten met verbazing kennis te hebben genomen van de verklaring van de bisdommen van de Oud-Katholieke Kerk.

,,Vanzelfsprekend waren we wel graag op de hoogte gehouden door organisaties die wisten van de seksuele voorkeur van Nico S. Als wij het wel hadden geweten hadden wij hem niet met kinderen laten werken en dus ook niet aangenomen.''

De priester werkte van 1997 tot 2013 bij de school, maar er zijn geen ,,signalen of meldingen'' over hem binnengekomen.

Studiereis

De man werkte ook ruim acht jaar als pastoor in Culemborg. De kerk meldt op haar website dat S. begin dit jaar een studiereis naar Cambodja heeft gemaakt omdat hij het boeddhisme wilde leren kennen. S. werkte binnen de kerk ook met kinderen en gaf bovendien tot 2013 godsdienstles op een school in Culemburg.

De Oud-Katholieke Kerk claimt dat er geen reden is om te vermoeden dat de priester zich in Nederland schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik. Daarover zijn geen signalen binnengekomen, aldus het bestuur van de kerk die zich in de achttiende eeuw afscheidde van de Rooms-Katholieke Kerk.

Volgens de kerk is altijd ,,strak gemonitord dat hij niet alleen met jongeren zou werken, maar altijd samen met anderen''. De kerk heeft hem er tijdens zijn opleiding toe verplicht ,,gepaste hulp'' te zoeken. Hoewel er nooit klachten over de man zijn geweest, roept de Oud-Katholieke Kerk eventuele slachtoffers van misbruik op zich alsnog te melden.

Pijnlijk

Als de verdenking blijkt te kloppen, dan is dat volgens de kerk pijnlijk. ,,Dan moeten we vaststellen dat hij tot ons grote verdriet onder de radar van de monitoring is gaan vliegen en hebben wij in ons streven naar een veilige kerk voor iedereen gefaald. Dat doet pijn en daar moeten we als kerk van leren'', zei bisschop Dirk Jan Schoon vrijdag. Hij voegde eraan toe dat zijn kerk ,,geen enkele neiging heeft om zaken van deze aard te bedekken of goed te praten''. De priester is geschorst.

Meer nieuws uit Nieuws