’Maak huizen van lege winkels De Kom in Hoogmade’

Foto Leidsch Dagblad

Foto Leidsch Dagblad

Annelies Karman
Hoogmade

Drie van de vier ruimtes aan winkelplein De Kom in Hoogmade staan al jaren leeg. De Dorpsraad stelt voor om die winkels om te bouwen tot woningen, om leven in het centrumpje te brengen. De eigenaar van het complex laat weten dat dat al wordt overwogen, maar dat er wel ’geld beschikbaar moet zijn’. ,,De banken houden tegenwoordig ook de hand op de knip’’, zegt een woordvoerder van het bedrijf.

,,Het plein biedt een desolate aanblik’’, vindt Lauris Beets, voorzitter van de dorpsraad. Hij wijst naar supermarkt Coop. ,,Ik vind het heel erg jammer voor het aangezicht van het dorp dat hier slechts één winkel is. Maar we willen als vereniging niet op de stoel van de eigenaar gaan zitten. Wij gaan er niet over.’’

De dorpsraad is niet de enige die de suggestie doet om de lege winkels om te bouwen. Andries Cornelisse van de Vereniging van Eigenaren, die in een appartement woont van het complex, was ook al op het idee gekomen. ,,Misschien kunnen het kantoren of woningen worden. Dit is funest voor zo’n dorpje als Hoogmade. Voor de leefbaarheid is dit niet geweldig. Ik begrijp het wel, we zitten dicht tegen Leiderdorp aan. Daar zijn veel winkels.’’ Maar als bewoners gaan de mensen van de VVE niet over de winkels.

De woordvoerder van de eigenaar zegt dat hij niet verwacht dat de ruimtes binnenkort worden verhuurd. ,,Die kans is klein, misschien wel nihil.’’ Mocht het bedrijf ervoor kiezen om de ruimtes om te bouwen, dan is daar de toestemming voor de gemeente van nodig.

,,Leegstand is een trieste landelijke trend’’, zo verwoordt een woordvoerder het standpunt van de gemeente Kaag en Braassem. ,,Voor het dorp Hoogmade is het jammer dat er panden leegstaan. Anderzijds biedt dit wel kansen voor ondernemers uit Hoogmade of uit de regio om zich daar te vestigen.’’

In bestemmingsplannen is voor elk gebouw een functie vastgelegd, zoals horeca of wonen. Als er verbouwd gaat worden, moet dat voor deze ruimtes het bestemmingsplan worden veranderd van winkel naar woning. Of dan kan, gaat de gemeente uitzoeken bij een eventuele aanvraag. De eigenaar moet dan aan voorwaarden voldoen. En is een omgevingsvergunning nodig. ,,Als alles mogelijk is en de plannen binnen de vergunningen vallen, staat de gemeente niet negatief tegen over het creëren van de woonruimten’’, zegt de woordvoerder.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.